Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Fenomen pozitivne slike o tijelu sve prisutniji – kako se zbog njega osjećaju osobe s pretilošću?

Referalni centar za liječenje debljine Republike Hrvatske i Hrvatska liga za hipertenziju povodom Svjetskog dana debljine 4.ožujka 2023 organizirale su izrazito zanimljiv panel s temom komunikacije o debljini.

Referalni centar za liječenje debljine Republike Hrvatske i Hrvatska liga za hipertenziju povodom Svjetskog dana debljine 4.ožujka 2023 organizirale su izrazito zanimljiv panel s temom komunikacije o debljini. Svjetski dan debljine obilježava se još od 2015. godine, cilj je jednom godišnje, 4. ožujka pokrenuti kampanju praktičnih akcija koje će pomoći svim ljudima koji boluju od debljine da se lakše suoče s svojom bolešću te da se globalno preokrenu trendovi u epidemije debljine.

Svake godine kampanja se temelji na određenoj temi, no ta se tema provlači tijekom cijele godine. Obe godine je tema komunikacija o debljini pod nazivom Promijenimo perspektivu, pričajmo o debljini.

O čemu se radi? Mijenjanje perspektive znači ne davati masu neostvarivih uopćenih savjeta, ne pričati s odmakom od svakodnevnog života držeći lekcije pa očekivati rezultat, ne komunicirati (i verbalno i neverbalno) stigmatizirajući ili ponižavajuće.

Panel povodom Svjetskog dana debljine vodila je doc. dr. sc. Maja Baretić, voditeljica Referalnog centra za liječenje debljine Republike Hrvatske. U panelu su sudjelovali nutricionist, komunikolog, novinar, endokrinolog i liječnik obiteljske medicine te naravno publika. Iznenadio nas je odaziv gotovo 60 sudionika od koji su neki bili osobe koje se bore s pretilošću, liječnici koji je liječe, studenti i predstavnici studentskih udruga, predstavnici javnog zdravstva, novinari, komunikolozi, marketinški stručnjaci, saborski zastupnici, psiholozi koji se bave debljinom, članovi obitelji koji su zabrinutu za svoje bližnje, predstavnici udruga, urednici portala zdravlja itd.

Prvo pitanje bilo je jeste li se ikada osjećali loše kada je netko komentirao Vašu tjelesnu masu? Navedeno pitanje otvorilo je srca i umove naših panelista i publike, te se nastavilo sa nizom zanimljivih pitanja poput kako reći istinitu dijagnozu debljine a ne uvrijediti, kako u medijima ukazati na problem zanimljivo, a bez senzacionalizma, kako se osjeća osoba s pretilošću koja je etiketirana u svakodnevnom životu, može li dobra komunikacija dati podršku i pomoći na putu gubitka mase.

Teme koje su potakle najviše rasprave (i oprečnih mišljenje) bile su reality show koji prikazuje borbu osoba s debljinom te fenomenu body positivity (pozitivna slika o svom tijelu bez obzira na njegov oblik) koji se javlja sve češće u medijima.

Potaklo se i pitanje kako politički komunicirati o debljini, treba li izvagati sve saborske zastupnike? Na to pitanje dale su nam zanimljive odgovore Ana Kruhak, članica skupštine Krapinsko zagorske županije i Andrea Marić, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske (također endokrinolog koji liječi osobe s debljinom). Od dr. Marić smo doznali za pozitivne pomake vezane uz Rezoluciju o debljini kojoj je cilj smanjiti broj osoba s prekomjernom tjelesnom masom u Hrvatskoj. Bilo nam je drago čuti iz prve ruke da je Vlada Republike Hrvatske podržala prijedlog rezolucije saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Bravo Sabor, bravo Vlada, ujedinjeni u pozitivnom cilju.

Na panelu su sudionicima podijeljene jabuke, kao mali poticaj za zdrav nastavak dana. Svaki je slušač dobio i naljepnicu Svjetskog dana debljine uz zadatak da je stavi na svoju odjeću i idući dan pojede doručak, prošeće 30 min i obrati se osobi s pretilošću na odgovarajući način. Kada to učini naljepnicu stavi nekom drugom (prijatelju, suradniku, članu obitelji) i zadatak tada prenosi druga osoba. Tako širimo ideju zdravlja.

Nadalje, tijekom ožujka Ljekarne Zagrebačke županije tijekom ožujka organiziraju mjerenje krvnog tlaka, tjelesne mase i visine, uz savjet i jabuku na dar. Prepoznati ćete ih po posteru koji se nalazi na ulaznim vratima, a nosi oznaku Svjetskog dana debljine. Hvala ljekarnicima koji se odazivaju na ovakve javnozdravstvene akcije, oni su prvi kontakt bolesnika s zdravstvenim sustavom i promicatelji zdravlja.

Jedno od najzanimljivijih pitanja čulo se iz publike: “Kako nagovoriti osobu koja očito ima veliki problem s debljinom, a ne želi o tome razgovarati i ne želi ništa s time u vezi poduzeti?“

Slušati odgovore panelista bio je užitak, istaknula se doc. Valerija Bralić Lang koja je specijalist obiteljske medicine s golemim iskustvom u komunikaciji i koja je dala odlične savijete kako komunicirati s osobom koja za sada ne želi razgovarati o debljini. Navela je da ne treba inzistirati na razgovoru dok osoba nije spremna, nego čekati trenutak kada se može s temom ući na „mala vrata“. Npr., sprema se priredba u školi, očekuje se da roditelji sudjeluju u nekoj aktivnosti a ne mogu (ne žele) radi problema debljine. Jedan od savjeta je bio pokazati svojim primjerom kako živjeti zdravo, drugi pokušati s obrnutom psihologijom (pomozi ti meni da živim zdravije). Tijekom panela više je više sudionika opušteno iznijelo vlastite priče o borbi s povećanom tjelesnom masom, a na kraju je jedna je osoba uz suze priznala da je ovo prvi puta shvatila kako se radi o bolesti te joj je ova komunikacija poticaj za promjene.

Poruke za kraj:

Komunikacija je vještina koja se uči kao i pisanje, vožnja bicikla, strani jezik. Učimo komunicirati od debljini na ispravan način. Koristimo izraze koji u fokus stavlja osobu, a ne bolesti. Ne debela osoba, nego osoba s debljinom. Kada se prikazuju u medijima slike osobe s debljinom ne treba ih prikazivati ponižavajuće i stigmatizirajuće. Ne prikazivati jedan dio tijela (npr. trbuh), ili figuru bez lica. To je osoba koja ima svoje ja, a debljina je samo mali dio njega. Ne prikazivati hranu negativno, npr. osobe s debljinom koje sjede pred TV i jedu, ili osobe koje otvornih usta žvaču s hamburgerom pred njima. Potrebni su pozitivni prikazi kao što je osoba s debljinom koja priprema namirnice, fizički je aktivna, živi život kao i svi drugi. Na kraju, savjet za zdravstvene djelatnike, početak liječenja je motivacijski razgovor. Bez stigmatizacije, tražimo partnera u procesu liječenja. Komuniciramo. U početku bijaše riječ.

​Web: https://tihiubojica.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu

Web: https://h-liga.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/h.liga

Autor: dr.sc. Maja Baretić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo