Novosti

Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća!

Shutterstock

U svrhu educiranja i informiranja bolesnika te opće javnosti, Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ zajedno s Koalicijom udruga u zdravstvu, u sklopu svoje matične i globalne inicijative ”Govorimo o raku pluća“, pokreće on-line edukativnu kampanju ”Dišem za tebe”.

Kampanja će na digitalnim platformama Udruge trajati sve do 30. studenog 2020.godine, kada završava Mjesec borbe protiv raka pluća. Naglasak je na edukaciji pravilnog disanja kao važnom dijelu očuvanja zdravlja pluća i poboljšanju funkcije pluća tijekom bolesti, ali i na video predavanjima vodećih zdravstvenih profesionalaca Klinike za plućne bolesti Jordanovac za bolesnike s rakom pluća i njihove obitelji.

Cilj je ukazati na važnosti pravilnog disanja kao jednog od preduvjeta za zdrava pluća, ali i općeg stanja organizma. Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, a većina odraslih diše nepravilno. Nepravilno disanje je nepotpuno i plitko, koristi se samo 30-40 posto kapaciteta pluća, dah je sve plići i kraći, a kapacitet pluća sve manji. Pravilno disanje pridonosi zdravlju pluća i izuzetno je važno kod oboljelih od raka pluća, a tehnike pravilnog disanja se uče.

Stoga će se tijekom kampanje putem video radionica educirati opća javnost o tehnikama pravilnog disanja. Specifično, putem video radionica fizioterapeutkinja Klinike za plućne bolesti Jordanovac educira oboljele od raka pluća o tehnikama pravilnog disanja u svrhu očuvanja funkcije pluća tijekom bolesti. Također, namjera je i informirati zdravstvene profesionalce o postojanju video radionica na digitalnim platformama Udruge kako bi svojim pacijentima pružlli pravodobnu informaciju i mogućnost video edukacije “Dišem za tebe”.

U sklopu kampanje organizirane su i radionice pravilnog disanja u skladu sa epidemiološkim mjerama, kao i video predavanja o dijagnostici i liječenju raka pluća, kao i mogućim nuspojavama tijekom liječenja, te mogućnostima rješavanja odnosno ublažavnja popratnih pojava. Video predavanja su dostupna na digitalnim platformama Udruge Jedra, tako da bolesnici s rakom pluća, članovi njihovih obitelji i opća javnost  prvi puta u Hrvatskoj imaju  priliku izravno slušati eminentne hrvatske zdravstvene stručnjake iz područja raka pluća.

Rak se može spriječiti: 12 jasnih preporuka koje trebate slijediti kako biste zaštitili svoje zdravlje

Akademik dr.sc. Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za pluće bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, u svom predavanju “Najnoviji iskoraci u zdravstvenoj skrbi oboljelih od raka pluća” na vrlo jednostavan i razumljiv, ali i ohrabrujući način govori o značajnim pomacima u dijagnostici i liječenju raka pluća.

U video predavanju „Imunoterapija u liječenju karcinoma pluća i nove dijagnostičke metode“ pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja, Klinike za plućne bolesti Jordanovac prof. dr. sc. Marko Jakopović objašnjava prednosti ove najnovije metode liječenja raka pluća. „Ciljana terapija u liječenju karcinoma pluća“ naslov je video predavanja doc. dr. sc. Sanje Pleština, voditeljice odjela za Rijetke tumore sredoprsja, Klinike za plućne bolesti Jordanovac, a „Kemoterapija i radioerapija u liječenju karcinoma pluća“ predavanje je  prim. dr. sc. Marta Koršić, voditeljice Poliklinike na Klinici za plućne bolesti Jordanovac. 

U video predavanju „Upravljanje popratnim pojavama uzrokovanih kemoterapijskim liječenjem“ medicinska sestra Ivana Lukić Franolić, bacc.med.techn., iz Dnevne bolnica, Zavoda za tumore pluća i sredoprsja, Klinike za plućne bolesti Jordanovac na izuzetno razumljiv način i vrlo detaljno govori kako se nositi s nuspojavama uzrokovanim kemoterapijom. Daje vrlo praktične savjete kako olakšati, pa i prevenirati popratne pojave tijekom toga teškog perioda, od načina prehrane do načina života. Tako primjerice detaljno opisuje što je preporučljivo izbjegavati u prehrani, koju vrstu namirnica konzumirati, kako regulirati probavu i stolicu, ali i da se boravi u prozračenim prostorijama.

Tekućinu piti gutljaj po gutljaj kako bi se izbjegla mučnina, izbjegavati slatko, jako začinjenu i zasoljenu te hranu intenzivnog mirisa. Odmarati u ugodnom položaju i okolini, boraviti u svježoj i prozračenoj, a nikako pregrijanoj i zagušljivoj prostoriji. Boravak na svježem zraku je dobrodošao, istaknula je Lukić Franolić.  

„Upravljanje popratnim pojavama uzrokovanih primjenom ciljane terapije i imunoterapije“ tema je video predavanja predsjednice Udruge „Jedra“ Sandre Karabatić, magistre sestrinstva, PhD student, glavne sestre Zavoda za tumore pluća i sredoprsja, Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

„Ciljana terapija ili kako je naši pacijenti nazivaju pametni lijekovi i imunoterapija ima drugačije popratne pojave od sistemskog kemoterapijskog liječenja, ali ih moramo biti svjesni kao i činjenice da danas poznajemo metode ublažavanja i rješavanja istih“, istaknula je  magistra Karabatić.

Sastavni dio kampanje je i serijal video svjedočanstava nastalih u suradnji sa osobama iz različitih profesionalnih područja kojima je pravilno disanje jedno od preduvjeta u radu. Tako su ambasadori kampanje Govorimo o raku pluća „Dišem za tebe“ sportaš i operna pjevačica – Mario Vekić, dvostruki veslački olimpijac i osobni kondicijski trener  i Karla Mazzarolli, operna pjevačica. U pjevanju i sportu, naime, izuzetno je važna tehnika pravilnog disanja. Upravo o tome u video snimci govori Mario Vekić, ističući važnosti pravilnog disanja u profesionalnom sportu i postizanju kondicijskih rezultata, dok mlada Karla Mazzarolli tvrdi da bez posebnih tehnika pravilnog disanja nema opernog pjevanja. No, ljudi koji čine razliku i začudno pomiču granice jesu članovi  osnivači i sudionici Projekta Vioalmusic4all i Deaf band Dlan,  članovi  projekta i rock band-a u kojima sviraju gluhe osobe, a ritam osjećaju vibracijama i kontroliraju disanjem.

Kampanja će se provoditi na on-line platformama Udruge Jedra, internetskoj stranici i društvenim mrežama, Facebook stranici Udruge Jedra i Instagram profilu uz hashtag #dišemzatebe i #rakpluca, te Youtube kanaluUz partnere Hrvatsko torakalno društvo i Hrvatski nacionalni savez sestrinstva, kampanju je podržalo i Ministarstvo zdravstva RH.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti te vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca, a prema podacima EUROSTAT-a, Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća. Ipak zbog suvremenih dijagnostičkih i novih metoda liječenja, možemo govoriti o značajnim pozitivnim pomacima, dok se dodatan pomak očekuje po uvođenju programa za rano otkrivanje raka pluća. 

Dobro je znati:

  • Prosječan čovjek bez hrane može živjeti oko tri tjedna, bez vode oko tri dana, no bez kisika samo tri minute.
  • Pluća su jedan od glavnih puteva eliminacije nečistoća iz organizma.
  • Naša su pluća u stanju izbaciti oko 250 vrsta otpadnih tvari.
  • Normalan broj dišnih ciklusa je 12 udisaja/minuta.
  • Volumen udahnutog zraka pri jednom udahu je oko 500 ml.
  • Minutni volumen disanja ili količina zraka koja prođe kroz pluća  je oko 6 litara/min.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo