Međunarodni dan celijakije obilježava se 18. svibnja, u sklopu Tjedna svjesnosti o celijakiji. Ova česta, kronična i doživotna bolest uglavnom je neprepoznata zbog njezinih brojnih simptoma, a neliječenja celijakija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.
Međunarodni
dan celijakije ove godine obilježava se 18. svibnja u sklopu Tjedna svjesnosti
o celijakiji (13. do 19. svibnja) pod motom “Zdrava prehrana bez glutena”.
Celijakija je kronična upalna bolest tankog crijeva uzrokovana glutenom i uglavnom neprepoznata zbog
njezinih brojnih simptoma. Bolest zahvaća sve dobne skupine oba spola, a
može se javiti već kod dojenčadi ili pak kod odraslih. Ima je najmanje jedan od 100
stanovnika. Problem je što je prepoznata tek u dva do tri posto oboljelih, a
pravilno liječena samo kod oko jedan posto prepoznatih!
Prema europskim podacima o
učestalosti bolesti, u Hrvatskoj ima najmanje 45,000 ljudi kojima prijete
ozbiljne zdravstvene komplikacije zbog neliječene celijakije.
Jedina
učinkovita terapija celijakije je doživotna striktna bezglutenska dijeta. Već i
male količine glutena mogu biti opasne za oboljele, stoga je potrebna iznimna
aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori
glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni
sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena
su aditivi, konzervansi i različiti stabilizatori koji se nalaze u prerađenoj
hrani, lijekovima i drugim proizvodima.
Neprepoznata celijakija povezana je s
niskom kvalitetom života i brojnim nemalignim kao i malignim komplikacijama. Oštećenje
sluznice tankog crijeva koje traje može rezultirati razvojem vrlo teških i po
život opasnih bolesti crijeva, kao što su rak crijeva i maligni tumor limfnog
tkiva crijeva, tzv. limfom.
Više informacija o celijakiji potražite ovdje.
Izvor: stampar.hr
Ordinacija.hr