Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako jesti bez glutena?

Rijetki pojedinci žele naučiti i okusiti “prednosti” prehrane bez glutena iz čiste znatiželje. U najvećem broju slučajeva, radi se o celijakiji – bolesti koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten.

Iako prehrana bez glutena zahtijeva više
istraživanja i truda oko kuhanja, ona ne znači nužno i žrtvovanje okus ili gurmanskih užitaka radi specifičnog načing prehrane.  

ŽitariceGluten je vrsta bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu.
Izbjegavanje
tih žitarica neophodno je za većinu ljudi s alergijom na gluten
ili celijakijom. Kod takvih osoba čak i malo glutena može oštetiti probavu, a
simptomi pretjerane osjetljivosti uključuju nadimanje i
vjetrove, gubitak težine, umor i slabost.
I osobe koje imaju sindrom
iritabilnog crijeva također se osjećaju bolje nakon što se prebace na hranu
koja ne sadrži gluten.

 
Za oboljele od celijakije štetno je brašno spomenutih žitarica i sve namirnice
od brašna – kruh, tjestenina te razna industrijska hrana. Većina prerađene hrane
sadrži pšenicu, raž ili ječam, pa je za učinkovit prijelaz na na prehranu bez
glutena, potrebno čitati i deklaracije na namirnicama.

No, prehranu bez skrivenih izvora glutena
nije jednostavno provoditi. Poteškoće stvara činjenica kako se gluten može skrivati u
aditivima, konzervansima
i različitim stabilizatorima hrane. Može se nalaziti u
procesuiranoj hrani, lijekovima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta.
Opasnost postoji i od kontaminacije hrane glutenom.

VoćeKuhinja bez glutena može biti iznimno ukusna i zadovoljavajuća. Trebate se
samo poigrati s vlastitim začinima i eksperimentirati s okusima bez glutena. Koja je dozvoljena hrana za osobe s celijakijom:

  • Sve vrste voća: svježeg, kandiranog,
    suhog
  • Riža, kukuruz, proso,
    heljda, soja, sezam
  • Sve vrste povrća uključujući krumpir,
    grahorice, rižu, leću, salate
  • Mlijeko, margarin, vrhnje, jogurt, sir
  • Gljive
  • Šećer, čaj, crna kava, kakao, med,
    pekmez
  • Čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
  • Škrob, uključujući i pšenični škrob
  • Ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac,
    mirodije
  • Označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo