Novosti

Stop napadima astme: Više od polovice najtežih bolesnika kandidati su za terapiju biološkim lijekovima

medjunarodni dan astme

U Hrvatskoj je danas gotovo 250 tisuća oboljelih od astme od čega je približno 10 posto pacijenata s teškom astmom. Oboljeli nisu svjesni koliko često primjenjuju nepravilnu tehniku korištenja inhalera koji je najdjelotvornija terapija. Neodgovarajuće tehnike inhaliranja i nedosljedno uzimanje propisane terapije utječu na loš ishod liječenja, upozoravaju stručnjaci.

“Hrvatsko torakalno društvo” i “Hrvatska kuća disanja”, u povodu obilježavanja Svjetskog dana astme održali su 7. svibnja u Zagrebu javnu stručnu tribinu s ciljem podizanja svijesti o problemima koje astma uzrokuje te potrebom za poboljšanjem zdravstvene zaštite oboljelih. Na tribini su izlagali uvaženi stručnjaci akademik Miroslav Samaržija, prof. dr. sc. Marko Jakopović, prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, prof. dr. sc. Neven Tudorić, prof. edukac. reh. Ivica Belina ispred Koalicija udruga u zdravstvu te viša med. sestra Sandra Karabatić ispred Udruge bolesnika „Jedra“.

Astma

Najčešća nezarazna bolest među djecom

U svijetu od astme pati oko 340 milijuna ljudi, a ujedno je i najčešća je nezarazna bolest među djecom. Osnovni uzrok nastanka i uzroka oboljenja još nije potpuno jasan. Čimbenici rizika uključuju genetsku predispoziciju uz izlaganje česticama i materijalima koji nadražuju dišne putove i uzrokuju alergijsku reakciju. 

Kod pretile djece simptomi astme su ozbiljniji

 „Astma je kronična upalna bolest dišnih putova koja danas diljem svijeta pogađa milijune ljudi. Osobama koje boluju od plućnih bolesti, poput astme i KOPB-a prevencija, sustavno liječenje i spoznaja o samoj problematici iznimno su važni. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti dišnih putova čije je glavno obilježje bronhospazam koji izaziva pojavu osjećaja pritiska u prsima i nedostatka daha. Bolest je uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i genetskih čimbenika“, objasnio je akademik Miroslav Samaržija, upravitelj zaklade „Hrvatska kuća disanja“.

Želja organizatora Tribine u prvom redu je bila da otvorenom komunikacijom i javnim izlaganjima potaknu ljude na dodatno informiranje o astmi.

“Prvenstveno želimo educirati javnost kako prepoznati i prevenirati plućne bolesti koje u sve većoj mjeri postaju pošast modernog doba. Nadalje, tu smo da adekvatnim savjetima i uputama ukažemo na najkvalitetnije metode držanja bolesti pod kontrolom. Primjerice, oboljeli nisu svjesni koliko često primjenjuju nepravilnu tehniku korištenja inhalera koji je najdjelotvornija terapija. Upravo taj vid terapije dovodi lijek izravno u pluća izbjegavajući nepotrebne učinke na ostale organe. Neodgovarajuće tehnike inhaliranja utječu na loš ishod liječenja“,  naglasio je prof. dr. sc. Neven Tudorić.

Gušenje i nemogućnost izdaha

Teška astma još uvijek je potencijalno fatalna

Većina bolesnika ima blagu ili umjerenu astmu koja se vrlo učinkovito kontrolira postojećom dostupnom terapijom. Procjenjuje se da od teške astme boluje do 10 posto ukupne astma populacije, a navedeni bolesnici doživljavaju česte, teške napade.

„Teška astma, koja može biti jako iscrpljujuća, kao i potencijalno fatalna, često je nedovoljno dijagnosticirana, nedovoljno liječena te najčešće izostaje učinkovito liječenje farmakoterapijom. Osobe koje žive s astmom trebaju imati mogućnost voditi normalan život i zaslužuju najbolju njegu. premda smo svjesni da su to dugoročni ciljevi, nepokolebljivi smo u svojoj predanosti poboljšanja skrbi za bolesnike s astmom diljem svijeta. Najnovija znanstvena dostignuća ukazuju na rastući jaz između ishoda postignutih u kontroliranim kliničkim ispitivanjima i onih u stvarnom životu. Jedan od uzroka ovog nesrazmjera je kontinuirano oslanjanje na liječenje lijekom koji nastoji ublažiti simptome bez djelovanja na temeljni uzrok bolesti, a to je upala. Bolesnici i zdravstveni djelatnici i dalje se oslanjaju na kratkodjelujuće bronhodilatatore (SABA). Ovi lijekovi ne liječe temeljnu upalu već samo djeluju na simptome (olakšavajući ih) ostavljajući bolesnike pod rizikom od napadā koji se mogu spriječiti uvođenjem inhalacijskih kortikosteroida od samog početka bolesti jer upravo oni djeluju na upalni proces”, upozorila je prof. dr. sc. Sanja Popović Grle.

Svjetski dan astme obilježava se svakog prvog utorka u svibnju s ciljem podizanja svijesti o astmi i poboljšanja zdravstvene zaštite oboljelih od astme širom svijeta.

Astma je opasnija za žene

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo