Novosti

U bolnicama nedostaje intravenskog imunoglobulina – pripravka potrebnog za liječenje leukemija i limfoma

Shutterstock

Mnogi bolesnici s leukemijama i limfomima imaju, zbog bolesti i liječenja, manjak vlastitih imunoglobulina i česte infekcije

U priopćenju za medije Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL), stoji kako je došlo do nedostatka intravenskog imonoglobulina (Intravenous Immunoglobulin Therapy) – dalje IVlg, u bolnicama, pripravka potrebnog za liječenje leukemija i limfoma, kao i drugih rijetkih bolesti.

“Imunoglobulini su bjelančevine koje štite ljudski organizam od infekcija. Mogu se koristiti kao lijek za liječenje i sprečavanje infekcija ili za reguliranje obrambenih (imunoloških) reakcija u tijelu. Taj pripravak, intravenski imunoglobulini (IVIg), dobiva se iz plazme, tekućeg dijela krvi, dobrovoljnih darivatelja. Budući da je za pripremu lijeka potrebno prikupiti i obraditi plazmu od velikog broja darivatelja, IVIg se ne proizvode u Hrvatskoj, već se do sada ta plazma izvozila ovlaštenim farmaceutskim tvrtkama koje su iz nje proizvele IVIg i prodavale ga Hrvatskoj pod povoljnim uvjetima.

Mnogi bolesnici s leukemijama i limfomima imaju, zbog bolesti i liječenja, manjak vlastitih imunoglobulina i česte infekcije. Njima redovito davanje IVIg smanjuje rizik pojave infekcija, potrebe za prijemom u bolnicu i primjenom antibiotika pa i smrti od infekcije.

Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku

Zbog COVID19 pandemije je s jedne strane povećana potrošnja IVIg, a s druge strane smanjen broj dobrovoljnih darivatelja krvi što je dovelo do nestašice ovih pripravaka u Europi tako da bolesnici s leukemijama i limfomima više nisu u mogućnosti primati nadomjesnu terapiju. U isto vrijeme u Imunološkom zavodu od kraja prošle godine postoje zalihe plazme koja bi se mogla izvesti radi proizvodnje IVIg, ali Ministarstvo zdravstva za to nije izdalo odobrenje. Završen je i natječaj za izvoz plazme, no odluka još uvijek nije donesena. Treba imati na umu da proces proizvodnje IVIg traje oko šest (6) tjedana i da će, u slučaju da se plazma izveze ovih dana, IVIg našim bolesnicima biti dostupni tek sredinom ožujka. Ako se odluka o izvozu bude dulje odlagala, razdoblje u kojem će naši bolesnici biti izloženi povećanom riziku za njih ne samo neugodnih, već i po život opasnih infekcija, bit će i dulje pa stoga HULL apelira na nadležna tijela da se odluka što prije donese i plazma izveze.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo