Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku

Shutterstock

Simptomi leukemije nisu uvijek primjetni, ali ako znate na što morate obratiti pažnju, možete ih i na vrijeme prepoznati.

Iako su kod nekih bolesti, na primjer upale sinusa, simptomi vrlo jasni, kod leukemije to ne mora biti slučaj jer se često događa da osoba ne doživjeti neke primjetne simptome koji bi otkrili problem. Uobičajeni simptomi leukemije se mogu lako pripisati napornom danu ili stresu, poput noćnog znojenja ili nastanka modrica i iz tog se razloga često do dijagnoze dolazi kasno.

No ako obratite pažnju na svoje tijelo i nove promjene, možete ih uočiti na vrijeme i odmah se obratiti liječniku. Evo nekoliko simptoma koji znače da je pregled stručnjaka hitno potreban.

Koji su simptomi leukemije?

Simptomi će varirati ovisno o tipu leukemije, a prema pisanju Mayo klinike, neki su uobičajeni i to kod odraslih osoba, a oni uključuju:

  • Kronični umor i slabost
  • Temperaturu i groznicu
  • Često obolijevanje
  • Gubitak kilograma
  • Otečeni limfni čvorovi
  • Krv često teče iz nosa
  • Noćno znojenje
  • Bol u kostima
  • Osipi

Zbog COVID-a u Europi milijun slučajeva nedijagnosticiranih karcinoma, a ovo je 13 češćih simptoma raka

Te simptome ne morate doživjeti, ali oni koji ih primijete mogu ih zamijeniti za nešto drugo, a to se posebno odnosi na kroničnu leukemiju, koja napreduje polako i manje agresivno od ostalih oblika bolesti, pojasnio je dr. Jefferey Schriber, direktor centra za hematologiju iz Phoenixa.

Koji simptomi leukemije otkrivaju da je potreban hitan posjet liječniku?

Prije svega valja istaknuti kako je važno pri pojavi bilo kakvih simptoma posjetiti liječnika, ali ovo je nešto jasniji pregled specifičnih simptoma povezanih s leukemijom.

1. Modrice lako nastaju

Leukemija je rak krvi koji nastaje u leđnoj moždini, gdje se proizvode crvena i bijela krvna zrnca i trombociti. Osobe koje boluju od leukemije imaju previše bijelih krvnih zrnaca koji igraju jaku ulogu u imunitetu, no tijekom ove bolesti one pretjerano rastu i nisu od nikakve pomoći.

Neobjašnjiva pojava modrica bez prethodne fizičke ozljede jedan su od brojnih simptoma leukemije. Neuobičajene modrice rezultat su niskog broja trombocita ili problema sa zgrušavanjem krvi. Modrice nastaju spontano i  mogu biti bilo gdje na tijelu, ali obično se pojavljuju na udovima – rukama i nogama.

2. Stalno ste bolesni

Ako imate jednu malu infekciju koja ne prolazi, bez obzira na sve što vam je liječnik prepisao. Možda je vrijeme da napravite kompletnu krvnu sliku koja može pokazati abnormalnosti u razinama bijelih krvnih zrnaca, hemoglobina i trombocita. Vrijednosti koje značajno odudaraju od normalnih dovode do oslabljenog imunološkog sustava, što može objasniti česte infekcije i osjećaj da su uvijek na rubu gripe. To bi, zajedno s drugim znakovima kao što je umor ili modrice, trebalo biti dovoljno da isplanirate odlazak liječniku.

3. Stalno ste umorni i slabi

Ovo su vjerojatno najuobičajeniji simptomi leukemije, a uzrokuje ih anemija (smanjeni volumen crvenih krvnih zrnaca). Ovi simptomi se s vremenom pogoršavaju kako bolest napreduje. Kod određenih oblika leukemije, veliko broj bijelih krvnih zrnaca može učiniti krv gušćom što znači da je protok kroz male krvne žile do mozga usporen. Ti problemi mogu uzrokovati umor.

4. Otečeni limfni čvorovi

Primijetite li tijekom tuširanja bezbolne otekline limfnih čvorova u području vrata, pazuha ili prepona to ne mora odmah biti znak za zabrinutost – možda se radi o nekom blažem upalnom procesu. Međutim, ako čvorovi ostanu uvećani ili još narastu, moguće je da je u pitanju simptom leukemije ili limfoma. Kako leukemija utječe i na limfne čvorove koji pomažu pri filtriranju krvi, ako je krv pod utjecajem stanica raka, stanice se mogu nakupljati u čvorovima i tako rastu.

Nevjerojatno! 10 iznenađujućih znakova koji otkrivaju da biste lako mogli doživjeti 100. rođendan

5. Hladno vam je, blijedi ste

Manjak crvenih krvnih zrnaca može voditi i do anemije, a to može uzrokovati bljedilo kože, kratak dah, i osjećaj da vam je stalno hladno.

6. Bole vas kosti

Bol u kostima slična onoj koju osjećate  kad imate gripu relativno je rijedak, ali je zato jasan znak da bolujete od leukemije. Bolesne stanice nastaju unutar koštane srži, stoga ako osjećate blagu ili jaku bol u kostima, najbolje je da odmah potražite liječničku pomoć. Kod izrazito blijedih pacijenata bolest je obično u uznapredovalom stanju. Takvi su pacijenti obično vrlo umorni jer ako vam je broj crvenih krvnih zrnaca toliko nizak da uzrokuje bljedoću, vjerojatno vam i najkraća šetnja do kupaonice predstavlja problem“, objašnjavaju liječnici.

7. Poteškoće s disanjem

Kako se slabost i umor pojačavaju tako se pojavljuju i drugi simptomi – jedan od njih je kratkoća daha koja proizlazi iz anemije ili, u mnogo rjeđim slučajevima, maligne tvorevine u prsnom košu. Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

8. Noćno znojenje

Noćno znojenje često je posljedica infekcije koja može biti povezana s leukemijom. Događa li vam se da se često budite mokri na plahtama natopljenima znojem posjetite svog liječnika, upozoravaju liječnici.

Imate problema s trbuhom i crijevima? Gastroenterolog upozorava na 5 mogućih krivaca

9. Imate čudan osip

Koža često može otkriti da se radi o bolesti jer su simptomi primjetniji. Mrlje koje možda nećete primijetiti zbog njihove veličine, bezbolnosti i zbog toga što su obično smještene u području gležnjeva, ukazuju na nizak broj trombocita i jedan su od simptoma leukemije. Najčešće se pojavljuju oko gležnjeva jer tijekom dana gravitacija uzrokuje nakupljanje tjelesnih tekućina u dnu ekstremiteta.

10. Često vam je zlo

Ovaj se simptom često javlja kod stanične leukemije. „Kod pacijenta se povečava slezena, a ponekad se javljaju simptomi poput mučnine, zatvora ili proljeva. Možete osjetiti veliku masu u trbuhu, na mjestu gdje se nalazi slezena“, dodaje dr. Shriber.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo