Zbog COVID-a u Europi milijun slučajeva nedijagnosticiranih karcinoma, a ovo je 13 češćih simptoma raka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zbog COVID-a u Europi milijun slučajeva nedijagnosticiranih karcinoma, a ovo je 13 češćih simptoma raka

Shutterstock

Prema podacima koje je objavila European Cancer Organisation (Europska organizacija za borbu protiv raka), gotovo milijun slučajeva raka u Europi nije dijagnosticirano zbog virusa Covid-19.

Ti su podaci jasan podsjetnik na izazove s kojima se u Europi suočavaju službe za njegu pacijenata oboljelih od raka tijekom pandemije. Objavljeni su u vrijeme pokretanja kampanje European Cancer Organisation Time To Act kojom se poziva javnost, pacijente oboljele od raka, zakonodavce i zdravstvene stručnjake da se pobrinu da virus Covid-19 ne nastavi slabiti borbu protiv raka.

COVID-19 i srčanožilne bolesti: Virus može zahvatiti i srčani mišić te uzrokovati srčano zatajenje

Prikupljeni podaci ukazuju na ozbiljnost krize:

 • procjenjuje se da u Europi nije dijagnosticirano možda i do milijun slučajeva raka
 • procjenjuje se da u Europi nije odrađeno 100 milijuna pregleda za rano otkrivanje raka tijekom pandemije, što je dovelo do dijagnoza u kasnijim stadijima bolesti i smanjenja sveukupnog broja preživjelih
 • jedna do dvije osobe s mogućim simptomima raka nije žurno poslana na dijagnostički pregled
 • svaki peti pacijent oboljeli od raka u Europi još uvijek ne prima potrebnu kiruršku terapiju ili kemoterapiju.

Prikupljeni podaci i alati kampanje Time To Act, koji su dostupni na 30 jezika, uključujući hrvatski, i predstavit će se na virtualnom događaju (12. listopada od 10:30 do 11:30 po srednjoeuropskom ljetnom vremenu).

Dr. Matti Aapro, predsjednik European Cancer Organisation, rekao je:

Prikupljeni podaci ukazuju na ozbiljnost utjecaja virusa Covid-19 na rak. Doista su nam potrebne hitne mjere na najvišim razinama europskih i nacionalnih politika za rješavanje neriješenih slučajeva raka, vraćanje povjerenja u usluge njege pacijenata oboljelih od raka i suočavanje s nedostatkom radne snage / opskrbe.

Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, izjavio je:

Moramo iskoristiti inicijative za poboljšanje preventivnih pregleda, koje predviđa Europski plan za borbu protiv raka, kako bi svi pacijenti imali jednaku mogućnost uspješnog liječenja. Dogovorene inicijative treba uskladiti s postpandemijskim izazovima kako bismo smanjili pojavnost i smrtnost od raka u Hrvatskoj.

U okviru kampanje Time To Act europski građani potiču se da daju svoj doprinos, pripaze na uobičajene rane znakove raka (npr. krvarenje pri obavljanju nužde, kvržica na dojci, poteškoće pri gutanju, neočekivan gubitak težine) i odmah se obrate svom liječniku ako uoče sumnjive simptome.

Odlazak na zakazane preglede za rano otkrivanje raka od ključne je važnosti za povećavanje vjerojatnosti rane dijagnoze kada se rak može učinkovito liječiti. Ne smije se čekati s terapijom i potičemo pacijente oboljele od raka da inzistiraju da se poštuje njihov raspored terapije. Ova kampanja ponovno potvrđuje misiju European Cancer Organisation da podrži zdravstvene profesionalce u njihovu zadatku pružanja odgovarajuće njege za dobrobit pacijenata.

Koji su simptomi i znakovi raka?

Maligne bolesti mogu uzrokovati razne simptome, no ti simptomi najčešće su znak neke druge bolesti ili ozljede, a ne raka, tj. nisu specifični za pojavu raka, piše onkologija.net.

Same maligne bolesti najčešće u početnoj fazi ne daju nikakve simptome, što je i najveći dijagnostički izazov u ranom otkrivanju ove bolesti. Simptomi raka inače se razlikuju ovisno o kojem je specifičnom tipu raka riječ, iako postoje i neki generalni znakovi i simptomi koji se mogu javiti u više tipova, kao što su umor, nenamjerni gubitak tjelesne mase i povišena temperatura.

Svaka osoba u koje se pojave simptomi neobjašnjenog uzroka koji ne prestaju nakon nekoliko tjedana trebala bi bez odgode konzultirati svog liječnika.

Neki od češćih simptoma raka koji se mogu javiti su:

 1. Promjene na dojkama: čvor ili osjećaj otvrdnuća u dojci ili pazuhu; promjene u području bradavice i iscjedak; svrbež, crvenilo, ljuskanje ili naboranost kože dojke
 2. Promjene mokrenja: otežano mokrenje; bol pri mokrenju; krv u mokraći.
 3. ​Krvarenje ili stvaranje modrica bez jasnog razloga
 4. Promjene stolice: krv u stolici; promjena crijevnih navika
 5. Kašalj ili promukolost koja ne prestaje
 6. Problemi s prehranom: bol nakon jela i žgaravica; otežano gutanje; bol u trbuhu; mučnina i povraćanje; promjena apetita
 7. Jak i trajan umor
 8. Vrućica i noćno znojenje bez jasnog razloga
 9. Promjene u ustima: bijele ili crvene izrasline na jeziku ili u usnoj šupljini; krvarenje, bol ili utrnutost usnica ili usta
 10. Neurološke smetnje: glavobolja; epilepsija; promjene vida ili sluha; klonulost lica
 11. Promjene kože: čvor koji krvari ili se ljuska; pojava novog madeža ili promjene u postojećem; ranica koja e zarasta; žutica kože ili bjeloočnica
 12. Oteklina ili čvor bilo gdje na tijelu, najčešće na vratu, pazuhu, trbuhu ili preponi
 13. Porast ili pad tjelesne težine bez jasnog razloga

Hrvatski liječnici objašnjavaju najnovije metode liječenja raka dojke

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo