Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 činjenica o kokosovom ulju zbog kojeg ćete ga napokon početi koristiti

Kokosovo ulje ima nepresušan broj zdravstvenih dobrobiti, od toga da čuva naš kardiovaskularni sustav, smanjuje udio kolesterola do toga da će vam pomoći u borbi protiv podočnjaka.

Kokos je tropska namirnica koja je sve prihvaćenija na našim prostorima, a osim što se prepoznaje korist kokosova ulja u kuhinji, sve ju se više koristi u svrhu ljepote i zdravlja.

Razlikujemo djevičansko hladno prešano (nerafinirano), koje ima miris po kokosu, kao što ima i okus kokosa, dok je hladno prešano (rafinirano) – ono koje nema niti miris niti okus po kokosu.

Bez obzira koje odabrali, imaju slične nutritivine vrijednosti i vrijednosti za ljepotu kože.

 1. Kokosovo ulje može se koristiti i kao maslac,  a razlog tome je što je na sobnoj temperaturu u krutom stanju, dok se odmah pri zagrijavanju, bez obzira radilo se o susretu s kožom ili korištenju u kuhanju, topi u ulje. Svakako je bolji odabir držati ga na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku jer ćete ga tako teže moći koristiti. 

 2. Kokosovo ulje sadrži velik broj zasićenih masnih kiselina, veći od svih drugih prehrambenih ulja. Tri masne kiseline – laurinska, miristinska i palmitinska imaju izuzetno djelovanje na probavu, odnosno poremećaje probave.

 • laurinska – 44 – 52%
 • miristinska – 13 – 19%
 • palmitinska – 8 – 11%
 • oleinska – 5 – 8%
 • kaprilna – 5- 9%
 • kapronska – 6 – 10 %
 • sterarinska – 1 – 3 %
 1. Zbog velikog udjela lauronske masne kiseline – kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje

 2. Istraživanja su pokazala kako djevičansko hladno prešano kokosovo ulje smanjuje kolesterol i smanjuje rizik od krvožilnih bolesti jer te zasićene masti povećavaju razinu dobrog kolesterola. No, neki stručnjaci ne preporučuju baš svakodnevno konzumiranje kokosovog ulja u prehrani jer njeno prekomjerno konzumiranje potiče stvaranje kolesterola u našem organizmu.

 3. Kokosovo ulje potpomaže mršavljenju, odnosno povećava potrošnju energije u tijelu, kao što potiče i sagorijevanje masti. Drugim riječima, ubrzava metabolizam. Razlog tome su srednje lančane masne kiseline koje se brzo i lako apsorbiraju u tijelo te ne opterećuju probavni sustav.

 4. Kokosovo ulje jača imunitet, a za potpuno terapijsko djelovanje savjetuje se konzumirati 3 do 4 žlice dnevno

 5. Ovo ulje čuva vašu kožu, čini ju mekšom, a čak se navodi da i sprječava starenje, odnosno nastanak bora, kao i što sprječava nastanak staračkih pjega. Odnosno, kokosovo ulje čuva čvrstoću, no i elastičnost vaše kože.

 6. Osim za kožu, kokosovo ulje možete koristiti i za vašu kosu. Njeguje tjeme i zbog toga djeluje protiv peruta, a također potiče rast kose te ju čini sjajnom.

 7. Ovoga ljeta, kokosovo ulje možete koristiti i kao zaštitu od sunca, odnosno kao kremu za sunčanje. Smatra se da ono ima zaštitni faktor 10 te da blokira čak 90% UV zraka sunca.

 8. Kokosovo ulje možete koristiti i za borbu protiv podočnjaka, a potrebno je samo malo kokosova ulja namazati na područje ispod očiju.   

Pogledajte kako pripremiti masku i piling od kokosova ulja za kožu i kosu, a pročitajte i detaljnije zašto je kokosovo ulje čarobna namirnica za mršavljenje

Foto: Shutterstock

G. H. 
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo