Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako želite oporaviti organizam, crni kim bi vam mogao pomoći

Crni kim svojim antihistaminskim djelovanjem ublažava sve simptome alergije. Dobro ga je uzimati preventivno, ali pomaže i u akutnoj fazi.

Ulje crnog kima smatra se da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, od alergije do hipertenzije, a zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti točno pozitivno utječe.

Tako su znanstvenici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, a također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

U kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava kolestorol.

Muče vas proljetne prehlade? Đumbir, češnjak i ulje crnog kima će pomoći

Ulje crnog kima smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sustav, a ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje. 

Hladno prešano ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis uljem crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), ali i atopijski dermatitis. Alergičari na taj način izvrsno preveniraju razvoj drugih tegoba u svom već imunološko osjetljivom organizmu.

Ulje crnog kima posjeduje snažno imunomodulatorno djelovanje, utišava pretjeranu upalnu reakciju imunog sustava, bilo kod autoimunih ili kod alergijskih reakcija. 

Portal Vitamini.hr piše o rezultatma ispitivanja koji pokazuju kako su se pacijenti s COVID-19 bolešću, koji su uzimali mješavinu meda i crnog kima (pitome crnjike), oporavljali brže od onih koji su uzimali placebo:

“Znanstvenici su pretpostavili kako bi zbog antivirusnih, antimikrobnih i protuupalnih učinaka meda i crnog kima njihova mješavina mogla biti učinkovita u ublažavanju ozbiljnosti bolesti, kontroliranju replikacije virusa i izlječenju bolesnika s COVID-19 bolešću. U ispitivanje provedeno između svibnja i srpnja 2020. godine bilo je uključeno ukupno 313 pacijenata iz četiri zdravstvene ustanove u Lahoreu u Pakistanu. Od toga je 210 ispitanika kategorizirano kao umjereno teški slučajevi, identificirani kašljem, vrućicom, grloboljom, začepljenjem nosa i otežanim disanjem, dok su 103 ispitanika bili teški slučajevi, identificirani vrućicom, kašljem, upalom pluća i respiratornim smetnjama. Znanstvenici su svakodnevno procjenjivali kliničke simptome ispitanika tijekom 13 dana te ih podvrgavali PCR testovima kako bi se utvrdila odsutnost simptoma tijekom najmanje 48 sati. Rezultati su pokazali kako mješavina meda i crnog kima ublažava simptome COVID-19 bolesti tijekom 4 dana kod umjereno teških slučajeva bolesti, odnosno 6 dana kod teških slučajeva bolesti, u usporedbi sa 7 i 13 dana u kontrolnoj skupini.”

Imate artritis? Nutricionist izdvaja namirnice koje trebate izbjegavati, ali i one koje trebate jesti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo