Hrana i recepti

Hrana i recepti

Artičoka čisti jetru, žuč, bubrege, slezenu i uravnotežuje masnoće u krvi

Foto: Shutterstock

Cvjetni pupoljak artičoke od davnina se smatra posebnim gurmanskim doživljajem.

Biljka koja raste diljem Sredozemlja poznata je kao ljekovito i ukusno povrće. Artičoka se ne može jesti sirova jer je teško probavljiva, no kuhana ili zapečena prvorazredna je kulinarska delicija.

Priprema se na različite načine, među kojima se ističu punjene artičoke. Najčešće se artičokine cvjetne glavice pune mješavinom krušnih mrvica, češnjaka i/ili crvenog luka, peršina i maslinova ulja, s raznim drugim dodacima poput graška, boba, sira, pršuta… Artičoke se mogu dodati na pizzu, ili zasebno ispeći pokapane maslinovim uljem, a odlično prijaju i u kombinaciji s mesom.

Za pripremu jela treba birati mlade zatvorene cvjetove, a ne rascvale. Prije kuhanja uklonite vanjske tvrde dijelove cvjetne glavice i odrežite oštre vrhove listova.

Kuhanu artičoku najbolje je jesti odmah – nipošto se ne preporučuje ostaviti je za drugi dan jer stajanjem (čak i na hladnom) kuhana artičoka brzo oksidira i u njoj se stvaraju otrovne tvari.

Premda je svježe pripremljena artičoka odlična za jelo (superhranjiva je, a niskokalorična), fitoterapeuti ističu da se najmanje ljekovitih tvari nalazi u cvjetnoj glavici koja se koristi u prehrani. Za ljekovite pripravke upotrebljavaju se prije svega listovi i korijen te sok svježe biljke.

Štiti srce i probavne organe

Artičoka pripada obitelji glavočika, kao i sikavica i čičoka. Sve ove biljke obiluju silimarinom i inulinom koji su zaštitnici jetre, žuči, gušterače i slezene. Artičoka je poznata kao “čistačica jetre” i općenito probavnih organa. Sadrži raznovrsne vitamine (B, C, E) i minerale (mangan, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, sumpor), enzime, kiseline i ljekovite gorke tvari. Tvar karakteristična za čičoku je cinarin – snažan antioksidans koji sprečava ovapnjenje žila (aterosklerozu) i tako štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Prirodna detoksikacija

Artičoka je poznata kao prirodni lijek za uravnoteženje masnoća u krvi, a primjenjuje se i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, dijabetesa, gihta i reume te trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima. Općenito se preporučuje za detoksikaciju i jačanje organizma.

Od lišća i korijena artičoke može se pripremiti čaj, tinktura, ljekovito vino… Artičoka se nudi i u obliku dodataka prehrani, u ekstraktima i kapsulama.

Raštika – niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo