Hrana i recepti

Hrana i recepti

Betakarotenom protiv akni

Koja je veza između betakarotena i akni? Saznajte kako se ove dvije pojave nadopunjuju i sklopite savez u borbi protiv akni!

Betakaroten je biljni pigment koji voću i povrću daje specifičnu žutu i narančastu boju. Kada pojedemo namirnice koje ga sadrže, naše ga tijelo pretvori u retinol – vrstu dragocjenog vitamina A koji je neophodan za zdravlje i ljepotu kože.

Osim što pomaže u zaštiti od štetnih UV zraka, betakaroten osigurava ravnomjerno tamnjenje kože, skraćuje vrijeme potrebno za postizanje preplanulog tena i pomaže u prevenciji alergijske reakcije na sunce. Betakaroten omogućuje i da dulje vrijeme uživate u preplanuloj boji svoje kože.

Veza između betakarotena i akni leži u retinolu, koji se koristi u lijekovima za tretiranje akni. Kreme koje se topijski nanose na problematično područje lice, vrata i dekoltea pomažu spriječiti zatvaranje pora, a ujedno djeluju kao piling – uklanjaju površinski sloj mrtvih stanica koje smetaju koži. S druge strane, kreme s retinolom imaju svoje nuspojave – osjetljivost na sunčeve zrake, crvenilo i isušenu kožu koja je sklona ljuskanju.

Nažalost, akne se ne mogu riješiti preko noći. Slijedite pravila uravnotežene prehrane i vodite brigu o svojoj koži.

Što jesti za ove dobrobiti? Betakaroten se krije u voću i povrću žute i narančaste boje, ali i tamnozelene boje (mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat, blitva). Ako pak niste preveliki ljubitelj voće i povrća, predlažemo dodatke prehrani.

Konzumacija betakarotena pokazala je snažnu povezanost sa smanjenjem rizika od karcinoma, pogotovo raka pluća. Nedavno je britansko istraživanje pokazalo kako povećanje unosa betakarotena od 1,7 do 2,7 mg dnevno u značajnoj mjeri snižava vjerojatnost od raka pluća za više od 40 posto. Mrkve u prosjeku sadrže oko tri mg betakarotena. Osim toga, svakodnevna konzumacija mrkvica bogatih vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo