Hranjive karakteristike i mogućnosti terapeutske upotrebe blitve u velikoj se mjeri podudaraju s hranjivošću i ljekovitošću cikle.
Neki stručnjaci savjetuju primjenu blitvina lišća, sirova ili
kuhana, za vlažne obloge koji pospješuju dekongestiju (povlačenje navale krvi
iz tkiva) i djeluju protuupalno, a mogu se stavljati na hemeroide, opekotine,
apscese, potkožne čireve…
Iako se blitva u većoj mjeri konzumira u priobalnom području, i kontinentalci rado iskušavaju njena ljekovita svojstva. Pokazalo se da uspijeva i u
oštrijoj klimi, pa je stekla nove obožavatelje. Zeleni se dio može pripremati
kao svako lišće, a bijeli kao šparoga. Najčešće se cijelo lišće kuha, ocijedi,
prelije maslinovim uljem te začini nasjeckanim češnjakom. Taj tradicionalni
način pripreme je najzdraviji, jer se ulje ne zagrijava pa ne gubi na kakvoći,
a češnjak je zdrav i posebno dobrodošao zimi za zaštitu od prehlade. Zelene
dijelove listova možete pripremiti kao špinat, a bijele stapke skuhati u slanoj
vodi te preliti pržrnim mrvicama ili nekim umakom kao šparoge. Pohane ili
posute sirom i zapečene u pećnici izvrsno su predjelo ili mali obrok. Blitva je
niskokalorična vrijedna namirnica – u jednoj šalici skuhane i iscijeđene blitve
(25 dag) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza, 150 mg magnezija
i samo 35 kalorija.
K. R.