Primamljivo tamnoplavo voće je bogato antioksidansima koji sprječavaju rak, vitaminima i mineralima, zbog čega se ovo voće preporučuje kod raznih bolesti. Učinak se potencira ako ih konzumirate s probioticima – dobrim bakterijama iz jogurta i sličnih proizvoda.
Švedski su istraživači proveli studiju kako bi ustanovili mogu li različite
vrste vlakna i dobrih bakterija smanjiti rizik razvijanja bolesti probavnog
trakta, pa čak i raka želuca.
“Posljednjih je godina istraživački svijet shvatio kako u velikoj mjeri
zdravljem upravljaju procesi koji se odvijaju u debelom crijevu”, tvrdi autorica istraživanja, doktorica
Camilla Branning.
Stručnjaci su proučili različite vrste prehrana koje uključuju bobice
borovnica, zrna raži i zobi i kombinirali ih sa ili bez bakterija iz
probiotika. Zaštitni učinci borovnica bili su najočitiji ako su se jele s
probioticima. Borovnice su bogate polifenolima – kemikalijama iz bilja koje imaju
antioksidativan učinak, a probiotici su izrazito dobro djelovali na jetru,
organ koji je osjetljiv a upale u području crijeva.
Upravo je kombinacija borovnica i probiotka smanjila broj bakterija koje
uzrokuju upale u crijevima, a u isto vrijeme se broj zdravih bakterija povećao.
Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje žele
istopiti suvišne kilograme jer su korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja
daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam,
sušene borovnice zaustavljaju proljev.
K. Horvat