Brazilski oraščići, baš kao i većina drugih vrsta orašastih plodova, sadrže zdrave mononezasićene masti koje su dobre za srce zahvaljujući kontroli razine kolesterola. Međutim, ono što brazilske oraščiće razlikuje od njegovih srodnika je visoka količina selena.
On, sam po sebi, nije antioksidans,
ali je zato glavni sastojak dva antioksidacijska enzima i to glutationa i
glutation peroksidaze. Konzumacija brazilskih oraščića može vas zaštiti od od raka,
bolesti srca, pa čak i problema sa štitnjačom.
Selen
Riječ je o esencijalnom elementu
u tragovima koji pomažu protiv karcinoma, preranog starenja i kardiovaskularnih
bolesti. Selen se u organizmu ne proizvodi prirodnim
putem stoga ga treba nadomjestiti putem hrane i vode. Osim brazilskih
oraščića, drugi dobri izvori selena uključuju luk, češnjak, crveno grožđe,
pšenične klice, žumanjke i brokulu. Ovaj element je dobar za zdravlje ukoliko se uzima u odgovarajućim
količinama. Njegov preveliki unos može biti otrovan.
Selen i bolesti srca
Istraživanja su
pokazala kako osobe koje žive u područjima s visokom koncentracijom selena u tlu
rjeđe obolijevaju od bolesti srca. Selen igra važnu ulogu u organizmu tako što potiču
antioksidacijske enzime na detoksikaciju loših masnoća prisutnih u staničnim
membranama.
Selen i karcinom
Istraživanja su pokazala
snažnu povezanost između visoke incidencije raka u pluća, prostate, debelog
crijeva i kože te niske razine selena. Međutim, malo vjerojatno da je isključivo
nedostatak selena nastanak spomenutih karcinoma. Kao
dio mreže antioksidansa u organizmu, selen je odgovoran za proizvodnju
glutationa. On pak zauzvrat priprema vitamin C za poboljšavanje razine vitamina E. Selen pojačava cijelu mrežu antioksidansa što je vrlo korisno u borbi
protiv različitih bolesti. Konzumacija brazilskih oraščića u kombinaciji s
antioksidacijskim dodacima prehrani dobitna su kombinacija kad je riječ o snabdijevanju
organizma selenom.
K. R.