Brokula – povrće na prvoj crti bojišnice protiv raka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Brokula – povrće na prvoj crti bojišnice protiv raka

Količina brokule koju ćete pojesti u tri do pet porcija tjedno dovoljna je za postizanje antikancerogenog učinka, tvrde stručnjaci.

Novo istraživanje Sveučilišta u Illinoisu
dokazalo je da se sulforafan, tvar koja se nalazi u brokuli i potiče sintezu
bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka, prenosi  iz probavnog
sustava u ostatak tijela izravno putem tzv. dobrih bakterija. Kada smo zdravi i
naša tijela funkcioniraju pri optimalnom kapacitetu, organizam može apsorbirati
većinu sulforafana, čime se iz brokule ostvaruju sve njezine antikancerogene
dobrobiti.

Poznato je da sulforafan ima
antikancerogena, antidijabetička i antimikrobna svojstva, no donedavno je
znanstvenike mučilo pitanje načina na koji se ova tvar apsorbira u tijelu.
Prema najnovijem  istraživanju, utvrđeno je da mikororganizmi koji žive u
našem probavnom sustavu probavljaju i razlažu glukorafanin,
preteču sulforafana, te ga prenose u krvotok, gdje se osiguravaju poznati
antikancerogeni učinci.

“Prisutnost sulforafana u mjerljivim
količinama pokazuje da je on dostupan za apsorpciju u donjim dijelovima
probavnog sustava (debelo crijevo). Utješna je to vijest za mnoge ljude koji
brokulu redovito prekuhavaju te na taj način uništavaju biljne enzime koji
stvaraju sulforafan. Sad znamo da mikroorganizmi u našem debelom crijevu mogu
spasiti određenu količinu ovog važnog agensa u borbi protiv raka, čak i kada
pretjeramo s kuhanjem brokule”, pojasnila je Elizabeth Jeffery,
profesorica znanosti o prehrani pri Sveučilištu u Illinoisu.

Količina brokule koju ćete pojesti u tri
do pet porcija tjedno
dovoljna je za postizanje antikancerogenog
učinka, dodaje Jeffery i naglašava kako je za potpun učinak ipak preduvjet
zdrav probavni sustav s mikroorganizmima koji pravilno funkcioniraju. Jeffrey
dodaje kako upravo u tome leži važnost uključivanja prebiotika i probiotika u
zdravu prehranu.

Uz makronutrijente, brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i
minerala –
vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline,
riboflavina,
kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Samo 100 grama brokule
sadrži 2,6 grama dijetalnih
vlakana.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo