Cvjetovi brokule sadrže pregršt luteina, antioksidansa koji osigurava hranjive tvari očima i koži. Potvrdilo je to najnovije američko istraživanje.
Mark W. Farnham i Dean
A. Kopsell, istraživači sa Sveučilišta u Tennesseeju,
provedenim su istraživanjem analizirali sastavnice karotenoida brokule iz
klasičnog uzgoja te definirali učinke gena i okoliša na razinu karotenoida.
Svojim su istraživanjem potvrdili da cvjetovi brokule sadrže pregršt luteina. Riječ je o antioksidansu koji očima i koži osigurava hranjive tvari. Osim toga, u pupovima brokule su pronađeni i ostali karotenoidi,
kao što su beta-karoten, violaksantin, neoksantin
i anteraksantin. Valja reći kako lutein sadržava gotovo polovicu svih pronađenih karotenoida.
Lutein i zeaksantin su karotenoidi koje možemo naći u kukuruzu i zelenom lisnatom povrću, poput kelja, brokule i špinata. Ubrajaju se među vrlo vrijedne antioksidansime koji štite od kroničnih bolesti, poput degeneracije makule, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Rezultati istraživanja su pokazali da su kod uzgoja
brokule razine luteina povezane s biljnom genetikom. Okoliš u kojemu se brokula
uzgaja imao je vrlo mali utjecaj na biljnu produkciju karotenoida.
Izvor: Biologija.com.hr