Hrana i recepti

Hrana i recepti

Celer je drevna ljekovita namirnica

Ako ste do sada bili uvjereni kako je celer novijeg vijeka, znajte da ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Naime, ovo povrće ima dugu povijest upotrebe, tijekom koje se pokazao kao istinska drevna ljekovita namirnica.

Celer se na prvi pogled može doimati vrlo neupečatljivim, međutim što više proučavamo njegovu medicinsku korist to više shvaćamo kako smo bili nedovoljno informirani o dobrobitima ove biljke.

kTradicionalno, celer se upotrebljavao za liječenje niza bolesti. Pobornici ayurvedske medicine koriste ga za saniranje prehlade, gripe, kod zadržavanja vode, loše probave, artritisa te bolesti slezene i jetre.

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Manje je poznato da celer sadrži brojne mikronutrijente koje prima iz kiše, sunčevih zraka i tla iz kojeg raste.

Celer djeluje na tijeko kao diuretik, a dobar je i kod iskašljavanja. Sjajno je sredstvo protiv nadimanja te služi kao prva pomoć kod astme i probavnih problema. Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalija, folne kiseline i vlakana. On također sadrži molibden, mangan, vitamine B1, B2, B6, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i triptofan. Ovo povrće također sadrži oko 35 miligrama blagotvornog natrijevog kompleksa; on je vrlo koristan za ublažavanje želučane i podizanje naše kloridne kiseline čime se zauzvrat poboljšava probava.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo