Chia sjemenke u Hrvatskoj doživljavaju pravi boom u zadnjih par godina, no i dalje ostavljaju veliki upitnik iznad glave. Mnogi i dalje nisu sigurni kako ih pripremiti te koje su sve zdravstvene dobrobiti.
Chia sjemenke su porijeklom iz Meksika i Gvatemale, a radi se o sjemenkama koje se nalaze u top 10 namirnica koje su superbogate hranjivim tvarima. Razlikuju se dvije vrste sjemenki – bijele i crne, a jedno je istraživanje pokazalo kako imaju slične hranidbene tvari, no da se u crnima nalazi kvercetin, antioksidans koji djeluje protupalno, anitreumatski, antivirsnu te antikarcinogeno.
Moguća je raznovrsna priprema chia sjemenki
Posebno se naglašava mala nutritivna vrijednost sjemenki zbog koje se povezuje s gubitkom kilograma. Ove crne sjemenke u 100 grama sadržavaju 486 kalorija. Chia sjemenke nemaju okus i baš zbog toga ih je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu, a savjetuje se da ih prije dodavanja ostavi desetak minuta da se natope, no da sama termička obrada traje vrlo kratko jer dužom obradom gube svoje hranjive tvari. U salate, sendviče i smoothieje možete ih staviti i samo kao dodatak pošto ih se može konzumirati i neobrađene, a pogotovo će vam se svidjeti ako volite jesti hrskavo.
Konzumacija samo dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 11 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 180 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal. Zbog iznimnog nutritivnog profila chia se preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata, što može pridonijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Također, korisna je pomoć osobama na redukcijskim dijetama, kao si svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim tvarima iz hrane – objasnila je za magazin Moje zdravlje doc. dr. sc. i nutricionistica Darija Vranešić Bender.
Sjemenke su pune hranidbenih tvari
Osim malo kalorija, također sadrže tri puta više antioksidansa od borovnice – supervoća koji je odličan za prevenciju raznih tegoba. Sadrži tri puta više željeza od špinata, a vitamina C sedam puta više od naranče. Osim toga, kao što je već nutriconistica Vranešić Bender objasnila, chia sjemenke su bogat izvor omega 3-masnih kiselina, kojih imaju čak osam puta više od lososa. Također, dobar su izvor prehrambenih vlakana i aminokiselina, a sadrže i minerale poput kalcija, fosfora, magnezija, natrija, kalija, cinka, mangana, bakra i željeza. Upravo zbog ovih svih pozitivnih hranjivih tvari chia sjemenki, nije ni čudno što one utječu na podizanje energije, stabiliziranje šećera u krvi, kao što pomaže i probavi te smanjuje kolesterol. Uz to, navodi se i njen protupalni utjecaj, kao i zaštita jetre i prevencija artritisa, autoimunih bolesti i raka.
Utječu li na uspješniji gubitak kilograma?
Otkrivamo tajnu jeftinog mršavljenja!
Mnoga su istraživanja pokušala povezati uspješniji gubitak kilograma sa svakodnevnom čestom konzumacijom chia sjemenki, no jedno provedeno 2009. pokazalo je kako nema razlike između onih osoba koje su konzumirale chia sjemenke, i one koje nisu, dok je istraživanje provedeno 2014. pokazalo da su osobe koje su konzumirale chia sjemenke 12 tjedana bile nešto uspješnije u skidanju kilograma od onih koji nisu.
Kako konzumirati chia sjemenke?
Ove se sjemenke mogu samljeti ili koristiti cijele, a može ih se jesti uz jogurte i žitarice, staviti u smoothieje, kao i sendviče, salate i juhe. Ne sadrže gluten te su zbog toga odlične za osobe koje pate od celijakije, a mogu dugo stajati na visokim temperaturama.
Stavite li žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu. Svojstvo formiranja gela pogodna je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisnima za dijabetičare – istaknula je nutricionistica.
Chia sjemenke, banana i lješnjak su savršena kombinacija za puding, a pripremite i kruh bez brašna s chia sjemenkama!
Foto: Shutterstock
G. Horvat