Osim što pojačava glikemijski kontrolu šećerne bolesti, cink ima ulogu u očuvanju zdravlja imuniteta, smanjenju gubitka kose, kod pojave impotencije, poboljšava rad mozga itd.
Istraživanja pokazuju da cink, element u
tragovima odgovoran za više od 300 enzimskih funkcija u ljudskom organizmu,
može pomoći u normaliziranju negativnih učinaka dijabetesa te u širokom spektru
djelovanja pomoći u održanju zdravlja.
Dokazano je, naime, kako cink pojačava
glikemijsku kontrolu u dijabetesa tipa 1 i 2. Mnogi od enzimskih sustava
u kojima je cink jedna od ključnih komponenti uključeni su u metabolizam šećera
te je cink i prirodni katalizator stvaranja inzulina.
Gušterača je endokrina žlijezda odgovorna za
stvaranje hormona kao što su glukagon, somatostatin i inzulin.
Beta stanice koje u gušterači izlučuju inzulin prepune su cinka, te
bez njegove dovoljne količine ne mogu pravilno raditi.
Srećom, beta stanice
“opremeljene” su vlastitim “prometnim sredstvima” – transporterima
cinka, koji beta stanicama olakšavaju pohranjivanje cinka. Nažalost,
dokazano je kako promjene u genima odgovornim za nastanak jednoga od
transportera, transportera cinka 8, uzrokuju nastanak
dijabetesa tipa 2.
Nije stoga čudno što je cink toliko popularan
suplement brojnih lijekova. Osim navedenoga, on ima ulogu i u očuvanju
zdravlja imunološkog sustava, smanjenju gubitka kose i pojave impotencije,
poboljšavanju rad mozga, sprečavanju gubitka osjeta okusa i mirisa itd.
Iako su različiti suplementi korisna opcija za
održavanje pravilne razine cinka u organizmu, ovdje vam nudimo i popis
namirnica koje ne morate kupovati u ljekarni, već neke od njih vjerojatno i u
ovom trenutku imate u svom domu:
MESO, RIBA i JAJA: teleća jetrica,
janjetina, govedina, piletina i puretina (tamnije meso), svinjetina,
riba, kamenice, jaja.
MLIJEČNI PROIZVODI: sir, mlijeko, jogurt.
VOĆE i POVRĆE: sušene sjemenke lubenice,
sjemenke bundeve, kikiriki, bademi, avokado, banane, krastavci, kivi, zelena
salata, masline, luk, breskve, grašak, pinjoli (plodovi borova roda Pinus),
špinat, jagode, sjemenke suncokreta, batat (slatki krumpir), rajčice, orasi.
OSTALO: čokolada i kakao u prahu.
Izvor: Biologija.com.hr