Ako vas muči povišen krvni tlak – pravo je vrijeme da razmislite o svakodnevnoj konzumaciji grožđica. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako sićušni plodovi mogu znatno sniziti krvni tlak, ako se konzumiraju minimalno tri puta tjedno.
“Iako je narodna medicina odavno prepoznala ljekovite mogućnosti grožđica, naše je istraživanje po prvi puta otkrilo znanstvene dokaze koji idu u prilog sićušnim plodovima”, poručuju znanstvenici.
Arterijska hipertenzija je povišen krvni tlak, i to veći od prosječnih dogovornih granica među liječnicima. U zadnjih 10 godina smatra se da taj tlak ne smije biti viši od 130/95.
Grožđice su, poput banana, bogate kalijem, a sadrže ga više od 1000 mg, što predstavlja trećinu dnevnih potreba. Grožđice imaju nisku razinu natrija: 60
mg po obroku.
Više o arterijskoj hipertenziji pročitajte u intervjuu s prim. dr. Marinom Kvarantanom
K. R.