Hrana i recepti

Hrana i recepti

Je li sigurno piti kavu “staru” nekoliko sati?

Ostalo je još par sati do kraja radnog vremena i polako osjećate umor… U tom trenu posegnete za šalicom skuhane kave koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se “Smijem li ja to popiti”? Evo odgovora na pitanje!

1. Što ako se radi o kavi s mlijekom? Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u hladnjak, mlijeko može biti dobro i tjedan dana nakon isteka roka, no ako ga ostavite u kavi u toploj prostoriji više od par sati – skuhajte si novu kavu!

2. Mijenja li se okus kave? Baš kao što zrna kave ostaju svježa otprilike 2 tjedna, tako i skuhana kava može promijeniti okus nakon 30-ak minuta, a nakon toga imate otprilike 4 sata vremena prije nego se ulja iz kave “pokvare”, prenosi yahoo.com, što će rezultirati lošim okusom napitka.

3. Hoće li mikrovalna pećnica uništiti bakterije iz kave

Mikrovalna pećnica će ubiti bakterije, ali s obzirom da zagrijava sadržaj iz vana prema unutra, vrlo vjerojatno će nekoliko “paketića” bakterija ipak ostati, pa se ne bi trebali oslanjati na ovu tehniku.

4. Kvari li se voda u kojoj je kuhana kava? Voda upija okuse iz okoline i samim time oni se mijenjaju, ali čak i ako se ne čuva poklopljena u hladnjaku, čaša vode se može popiti i nakon nekoliko dana.

5. Je li sigurno piti kavu “staru” nekoliko sati? Crna kava je sigurna za piće, mada vjerojatno neće imati jednako dobar okus. Ako ste u nju stavili mlijeka, bolja je ideja skuhati novu šalicu kave, no ako ste odlučni onda bi bilo najbolje kavu prethodno zagrijati u mikrovalnoj pećnici.

Isprobajte ledenu kavu za osvježenje.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo