Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite artičoke i opskrbite se vitaminima i mineralima!

Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži čak 16 esencijalnih hranjivih tvari! Artičoke opskrbljuju tijelo važnim mineralima. Sadrže magnezij, krom, mangan, kalij, fosfor, željezo i kalcij.

Pozitivni učinci ove ljekovite biljke poznati su od davnina. Ona se koristila kao afrodizijak, diuretik, osvježivač daha, ali i dezodorans.

kLišće artičoka odlično je sredstvo za pročišćavanje krvi. Ono potiče proizvodnju i lučenje žuči te obavlja detoksikaciju jetre i kože. U novije je vrijeme otkriveno da cinarin, spoj koji se nalazi u artičokama, pozitivno djeluje na jetru.

Istovremeno, spoj nazvan silymarin djeluje kao antioksidans koji pomaže u obnavljanju zdravog tkiva jetre.

10 dag artičoka sadrži:
51 mg kalcija
88 mg fosfora
1,3 mg željeza
430 mg kalija
vitamine A, B1, B2 i C (12 mg)
1 plod (20 dag) ima 61 kaloriju
25 dag srca artičoka iz konzerve ima 130 kalorija

kMožda ste negdje na obali ljeti zapazili visoke, dekorativne biljke lijepih ljubičastih cvjetova ni ne sluteći da pred vama nije ukras nego – povrće.

Dakalo, ljeti više nije jestivo, jer od artičoka valja otkidati cvatove dok su još sasvim zatvoreni, a donji listići pupoljaka tek se počnu malo odvajati. Budući da je riječ o cvijetu – makar tek u obliku pupoljka – kupljene ili odrezane artičoke održat ćete svježima tako da im stapke zataknete u posudu hladne vode. Skuhane, pak, pojedite u roku od najviše 12 sati… poslije postaju škodljive.

Prije pripremanja odrežite stabljiku do kraja, a odstranite i najniže listiće. Stavite ih kuhati u posoljenu i zakiseljenu (octom i limunovim sokom) kipuću vodu. Valja ih kuhati 40-50 minuta. Ekspres lonac skraćuje to vrijeme na 15 minuta, ali donekle će pokvariti lijepu boju. Sasvim mlade, okruglaste artičoke jedite sirove, kao salatu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo