Vrijeme je jagoda! Na svakom uglu možete pronaći štand s domaćim, sočnim jagodama. Osim što su ukusne, one su prepune dobrobiti za naše zdravlje.
Jagode mogu smanjiti rizik od bolesti srca, poboljšati pamćenje, potaknuti metabolizam i pospješiti mršavljenje i sniziti loš kolesterol. Ovom su popisu stručnjaci dodali i zaštitu od raka jednjaka.
Istraživači Sveučilišta Ohio State tvrde kako osobe koje šest mjeseci jedu liofilizirane jagode mogu smanjiti svoje izglede razvoja raka jednjaka. Liofilizacija je metoda uklanjanja vode s pomoću vakuum-sublimacije leda. Na taj način namirnica gubi vodu, a zadržava sve nutrijente.
Istraživači su se odlučili na ovu varijantu namirnice jer su koncentrirane i deseterostruko “potentnije” od običnih jagoda koje sadrže vodu. Konzumiranje 60 grama ovako pripremljenih jagoda kroz razdoblje od šest mjeseci obrnulo je prekancerogene promjene u stanicama jednjaka kod 29 od 36 ispitanika.
“Jagode mogu biti alternativa ili mogu djelovati zajedno s drugim kemosprječavajućim lijekovima za prevenciju raka jednjaka. No, moramo ovo testirati u slučajnim kontroliranim istraživanjima u budućnosti”, objasnio je dr. Tong Chen s Odsjeka onkologije pri Sveučilištu Ohio State, ujedno i voditelj studije.
Jagode su bogate protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.
Slatke crvene bobice sadrže prirodne fenole koji služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Također predstavljaju bogati izvor vitamina C – predvodnika zaštite organizma od prehlada i raznih drugih bolesti te bitnog izvora energije, što je posebno važno u borbi protiv proljetnog umora.
K. Horvat