Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kaduljin, livadski ili med od kestena – koji odabrati?

Shutterstock

Ono što je narod od davnina iskustveno spoznao znanost je potvrdila: pčelinji proizvodi liječe i osnažuju organizam.

Med je savršeni prirodni proizvod i tisućljetni narodni lijek bez premca. Eliksir je zdravlja, koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek za niz bolesti. Med je i dokazano koristan u podizanju imuniteta jer sadrži velik bbroj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida. Ima i snažan antibakterijski učinak. Zbog svog blagotvornog učinka na cjelokupni organizam, osobito u stanju bolesti, i liječnici preporučaju uzimanje meda. Posebno ga preporučuju starijima, ali i djeci. Oprez, oni najmanji – bebe – ne smiju jesti med zbog nerazvijenog probavnog sustava.

7 zdravstvenih tegoba koje liječi propolis

Kaduljin med – riznica antioksidansa

Ovaj je med iznimno cijenjen kod bolesti dišnog sustava, odlično je sredstvo protiv kašlja i bronhitisa. Pomaže izlučivanju sluzi, a učinkovit je i kod želučanih tegoba. Sadrži veće količine antioksidansa koji štite od infekcija nego druge vrste meda.

Med od kestena pomaže želucu

Manje sladak od ostalih vrsta meda, med od kestena je jako cijenjen u našoj tradicji zbog svoje hranjivosti i ljekovitosti. Posebno je dragocjen kod želučanih problema. Pomaže kod gastritisa i probavnih smetnji, štiti jetru te pomaže boljoj cirkulaciji krvi.

Livadski med jamči zdravlje srca i žila

Dokazano je da med smanjuje razinu kolesterola i triglicerida za sedam posto. Obiluje antioksidansima, posebno med od heljde tamne vrste livadskog meda. Redovno jedenje meda znatno smanjuje rizik od bolesti srca, žila, moždanog udara, katarakte, dijabetesa, artritisa…

Orah: usporava rast tumora, lijek je za štitnjaču i potiče mršavljenje

Ordinacija.hr 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo