Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kajenski papar – jača cirkulaciju, dobar je za probavu, pomaže kod mršavljenja…

Shutterstock

Najpoznatiji je po svom „ljutom ugrizu“ koji nije svakome po volji, ali jeste li znali da kajenski papar pomaže u sagorijevanju kalorija, ublažavanju artritisa, normalizaciji probave, regulaciji šećera u krvi i još mnogo toga.

Kajenski papar ili čili dobiva se iz fino mljevenih ljutih papričica koje domoroci Južne Amerike tisućama godina svakodnevno koriste u prehrani i medicini. Većina njegovih ljekovitih svojstava pripisuje se kapsaicinu – aktivnoj komponenti zaslužnoj za ljuti okus.

Kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu čime se potiče oslobađanje endorfina – hormona zaslužnog za osjećaj ugode i opuštenosti.

Ublažava bol u zglobovima i mišićima

Kajenski papar sadrži kapsaicin – supastancu koja ovom začinu daje ljuti okus, ali je i sastojak većine dodataka prehrani koji služe za olakšavanje tegoba nastalih uslijed artritisa i upalnih procesa u mišićima.

Pomiješajte nekoliko crtica kajenskog papra s 2-3 žličice maslinova ulja. Mješavinu nanesite gazom na bolno mjesto (ne smije biti ozljeda na koži) nekoliko puta na dan.

Prvih nekoliko puta osjetit ćete blago peckanje, ali nakon tjedan dana koža će se priviknuti. Mješavinu nemojte primjenjivati na mjesta gdje koža prelazi u sluznicu (usta, oči…).

Pomaže pri sagorijevanju kalorija

Istraživanje provedeno na 25 ispitanika pokazalo je da pola čajne žličice kajenskog papra uz obrok pomaže ublažavanju apetita i sagorijevanju kalorija. Najbolje rezultate postigli su ispitanici koji prije istraživanja nisu redovito koristili kajenski papar u prehrani – osjetili su najveći pomak u smanjenju apetita i žudnje za slanom, masnom ili slatkom hranom.

Oslobađa začepljene dišne puteve

Kapsaicin je snažan dekognistiv koji potiče čišćenje sluzi iz dišnih puteva i omogućava normalizaciju disanja. Zapaprite si ručak i ne zaboravite uz sebe imati paketić papirnatih maramica!

Normalizira razinu šećera u krvi

Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da osobe s dijabetesom, koje su u prehranu uvele kajenski papar, s vremenom trebaju manje doze inzulina da bi održali normalnu razinu šećera u krvi.

Hrana začinjena čilijem čuva srce!

Ublažava simptome psorijaze

Dermatološko istraživanje u Americi ispitivalo je učinak tretiranja psorijaze kapsaicinom. Rezultati su pokazali veliki napredak u suzbijanju svraba i drugih simptoma vezanih uz psorijazu.

Psorijaza – 7 stvari koje trebate znati o ovoj imunološkoj bolesti

Jača cirkulaciju

Budući da kajenski papar stimulira protok krvi kroz žile, dokazano je da ima vrlo dobar učinak u kombinaciji s lijekovima i dodacima prehrani koje uzimaju osobe s problemima cirkulacije. Prema jednom istraživanju, kapsaicin pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Ublažava ružan zadah

Ovo je jedna od mnogih blagodati kajenskog papra koja će mnoge obradovati. Naime, kajenski papar potiče proizvodnju sline što je ključno u borbi s lošim zadahom.

6 razloga zašto imate loš zadah

Bogat je vitaminom A

Vitamin A pomaže u očuvanju vida, potiče rad mozga, jača imunitet, ubrzava rast stanica i blagotvorno djeluje na kožu. Također, snažan je antioksidans koji se bori s upalnim procesima u organizmu i na taj način se bori protiv slobodnih radikala. Samo dvije čajne žličice kajenskog papra dnevno osigurat će vašem organizmu potrebnu količinu ovog vitamina.

Potiče normalno funkcioniranje probave

Stimuliranjem žlijezdi slinovnica u usnoj šupljini započinje proces probave. Kajenski papar potiče protok enzima koji osguravaju normalan rad probavnog sustava. Također, potiče rad želučanih sokova, što pomaže tijelu da maksimalno iskoristi hranjive sastojke iz hrane i riješi se štetnih toksina.

Ljuta hrana: 5 znanstveno potvrđenih razloga zašto biste je trebali jesti!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo