Povećana konzumacija flavanola iz namirnica poput kakaovca, čaja, crnog vina, te raznog voća i povrća može smanjiti krvni tlak, poboljšati zdravlje krvnih žila i povećati broj cirkulirajućih stanica koje tvore žile.
Flavanoli su fitonutrijenti koje prirodno nalazimo u
jabukama, grožđu, čaju, kakau i višnjama, a upravo su oni odgovorni za
antioksidativni učinak crnog vina ili zelenog čaja.
Američkim je istraživanjem ustanovljen zaštitnički učinak
375 miligrama flavanola, koji su poboljšali cirkulaciju tzv. angiogenskih
stanica u krvi. Ove su stanice ključne za proces oporavka krvnih žila i
održavaju zdravlje tankog unutarnjeg sloja žila.
U istraživanje je bilo uključeno 16 pacijenata s bolesti
koronarnih arterija, prosječno stari 64 godine. Dva puta dnevno su pili kakao
bogat flavanolima (375 miligrama) kroz razdoblje od mjesec dana, nakon čega su
još mjesec dana pili kakao s manje flavanola, ali jednakim drugim nutrijentima.
Svo su vrijeme pili lijekove za svoje stanje (statine za snižavanje
kolesterola).
Rezultati su pokazali poboljšanje u vazodilataciji od 47
posto (proširenje krvnih žila), količina cirkulirajućih angiogenskih stanica se
povećala za 2,2 puta, a sistolički se tlak smanjio.
“Smanjena funkcija žila je zaštitni znak ranog razvoja
bolesti koronarnih arterija. Ako možemo poboljšati zdravlje i funkcije
oštećenih žila, srčani bolesnici će imati bolje izglede preživljavanja”,
objasnio je kardiolog Yerem Yeghiazarians, profesor medicine Sveučiliša u
Kaliforniji, koji je ujedno i voditelj istraživanja.
Povećanje cirkulacije angiogenskih stanica, tj. pozitivni
učinak konzumacije flavanola, može se usporediti s terapijom statinima i
promjenama životnog stila, poput vježbanja ili prestanka pušenja, ističu
stručnjaci čije je studija objavljena u časopisu Journal of the American College of
Cardiology.
Sljedeći je korak provesti dugoročna istraživanja
konzumacije ovih fitonutrijenata, međutim, istraživači se slažu kako im
“rani rezultati pomažu shvatiti kako ove tvari utječu na funkcije
oštećenih krvnih žila”.
K.H.