Ne samo da tamna čokolada suzbija kašalj i štiti nas od moždanog udara, nego su stručnjaci ustanovili kako ona također štiti od komplikacija koje se povezuju s cirozom jetre.
Dobra vijest za čokoladoljupce:
južnokorejski istraživači su uvjereni kako čokolada može pomoći u suzbijanju upornog
kašlja!
Trenutno provode kraju kliničku studiju lijeka
koji sadrži teobromin, sastojak koji se prirodno nalazi u kakaovcu i samim time
čokoladi. Ukoliko se istraživanje pokaže uspješnim, ovaj bi se lijek mogao
plasirati na tržište u roku od dvije godine. Ne samo da je teobromin zaslužan za dobar osjećaj koji ostaje nakon
grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne
organe i najveći dio probavnog sustava.
Preparati za suzbijanje kašlja uglavnom tretiraju
simptome, a ne hvataju se u koštac sa samim uzrokom. Također ih mnogi zaobilaze
jer sadrže alkohol i uzrokuju omamljenost, pa se konzumacija nikako ne
preporučuje mališanima.
S druge strane, kritičari ističu bojazan zbog nuspojava
korištenja proizvoda na bazi kodeina, koji koriste opioidne kemikalije.
Prethodna su istraživanja pokazala kako je
teobromin 33 posto učinkovitiji od kodeina kada je u pitanju zadatak
obuzdavanja kašlja. Južnokorejski znanstvenici su uspjeli pokazati kako
teobromin nema nuspojave koje povezujemo s uobičajenim proizvodima za
suzbijanje kašlja.
“Ovaj lijek ima
mogućnost drastično utjecati na liječenje upornog kašlja i mogao bi uvelike
poboljšati kvalitetu života bolesnika”, objasnio je Manfed Scheske, direktor
britanske kompanije SEEK, koja razvija lijek na bazi teobromina.
K. Horvat