Možda ga kao mali niste voljeli, no ako se dobro pripremi kelj može biti jako ukusan. I ne samo to, ovo višestruko hranjivo povrće izvrstan je saveznik vašeg zdravlja.
Kelj je lisnato povrće koje su poznavale još stare kulture Grka i Rimljana. Lišće i
stabljika ove biljke su jestivi i prilično ukusni. Iako se najčešće priprema u obliku variva, kelj je izvrstan u složencima, pirjan, punjen nadjevom ili pržen.
Kelj pripada obitelji
kupusnjača i sadrži antikancerozne tvari, kao što su sulforan i indoli. Također
obiluje betakarotenom te sadrži varijante vitamina A. Jedna šalica kelja ima gotovo dvostruko
veću količinu vitamina A od dnevne preporučene.
Karotenoidi u kelju sprječavaju štetne utjecaje UV
zračenja na oči, te ih štite od makularne degeneracije i katarakta. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane
bogate karotenoidima i vitaminom A smanjuje rizik od razvoja katarakta
i do 50 posto.
Kelj također sadrži gotovo cjelokupnu
preporučenu dnevnu količinu vitamina C i E, pa čak i nešto kalcija. Vitamin C i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a u organizmu
onemogućava djelovanje slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka. Da bi ta gotovo savršena slika bila potpuna, dodajmo i da kelj sadrži
i mnogo vlakana i kalija. Dijetetska vlakna pomažu probavi, održavaju normalnu
razinu kolesterola i šećera, te reguliraju rad crijeva.
Znate li sve prednosti kelja?
- Sulforan potiče tijelo na proizvodnju antikanceroznih enzima.
- Indoli deaktiviraju snažne estrogene koji pospješuju rast tumora.
- Antioksidansi, betakaroten, vitamin C i vitamin E pomažu pravilnom
funkcioniranju imuniteta i štite od brojnih vrsta raka i srčanih bolesti. - Kalcij i kalij pomažu u održavanju normalnog krvnog tlaka.
- Vlakna štite od raka debelog crijeva i rektuma.
S obzirom da je ova biljka dostpna gotovo cijele godine, u njemin
prednostima možete uživati već danas. Mali savjet! Prilikom kupovine
kelja birajte teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim
dijelovima
listova, a izbjegavajte lagane glavice jer to znači da su
izgubile dosta vlage.
D.Š.