Krono prehrana – satnica za vitkost - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krono prehrana – satnica za vitkost

U Anti-Age Centru Zagreb tim liječnika i nutricionista naučit će vas kako pravilno odabrati namirnice, optimalno rasporediti obroke i na taj način bez gladovanja i odricanja dovesti vaše tijelo u ravnotežu.

Neredovita prehrana i preskakanje obroka način je života sve većeg broja ljudi. Krono prehrana dr. Gifing daje smjernice za zdravu prehranu, primjenjujući znanja o kronobiologiji, iskoristivosti namirnica, kao i o vremenu kada se elementi skladište, a kada se otpuštaju energetske rezerve iz masnih stanica.

Granica pretilosti dugi se niz godina određivala temeljem BMI – indeksa tjelesne mase, no novija su istraživanja pokazala potrebu za preciznijim ispitivanjem sastava tijela, kako bi se odredio faktor pretilosti. U Anti-Age Centru Zagreb takva se mjerenja vrše suvremenim InBody uređajem, koji putem biorezonantnih valova daje točnu procjenu idealne tjelesne mase, potrebe za korekcijom te procjenu zdravstvenog rizika.

Kako osigurati zdravo mršavljenje?

Smanjiti količinu hrane nije rješenje za zdravo skidanje kilograma, hrana je neophodna za dobro funkcioniranje metabolizma. Za postizanje optimalne težine Krono prehrana propisuje satnicu po kojoj se jede i na taj način unosi optimalna količina nutrijenata.

U Krono prehrani najvažniji dnevni obrok je doručak, koji definira sve stanične funkcije tijekom dana, i trebao bi sadržavati masti, bjelančevine i ugljikohidrate, jer je ljudski organizam prilagodjen dobrom jutarnjem iskorištavanju kombinacije ovih namirnica. Masnoće unesene u organizam ujutro putem hrane pomažu sintezi tzv. dobrog kolesterola. Izlučivanje enzima koji metaboliziraju bjelančevina je značajno, a time i iskoristivost proteina, što znači da u doručak svakako treba uključiti namirnice poput šunke, jaja, sira i sl.

Krono prehrana

Voću nije mjesto u doručku

Koncentracija inzulina najveća je u jutarnjim satima, a njegova visoka koncentracija povlači za sobom i veliku aktivnost hormona “budnosti“- kortizola, te oni zajednički utječu na metabolizam šećera. Iz tog razloga potrebno je ujutro unijeti spore šećere – integralni kruh ili žitarice, koji štite organizam od velikih oscilacija šećera u krvi.

Zašto Krono prehrana dr. Gifing, unatoč uvriježenoj praksi, ne preporuča voće za doručak? Uzimajući brze šećere za doručak, (voće, bijeli šećer, med…), gušterača se postupno iscrpljuje, jer se ovi šećeri vrlo brzo pretvaraju u glukozu. Vremenom dolazi do smanjenja staničnih reakcija na inzulin – inzulinske rezistencije, što je put ka dijabetesu.

Ako je doručak kvalitetan i obilan, tijekom ostatka dana smanjuje se želja za većim kalorijsko-količinskim unosom hrane.

U Anti-Age Centru Zagreb tim liječnika i nutricionista naučit će vas kako pravilno odabrati namirnice, optimalno rasporediti obroke i na taj način bez gladovanja i odricanja dovesti vaše tijelo u ravnotežu.

Više informacija potražite:

Anti- Age Centar Zagreb
Petrova 60
Tel: 01 2314 118
Mob: 098 356 049; 091 1980 000
Web: www.antiagecentar.com
E-mail: info@antiagecentar.com

Ordinacija.hr
Foto: Vladimir Ilić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo