Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mandarine – sprečavaju pretilost, štite od dijabetesa i ateroskleroze

Mandarine su pune vitamina C, koji je predvodnik zdravlja u jesen i zimu kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija kako mandarine sadrže više ovog vitamina od naranči!

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog ukusnog, sočnog i slatkog mesa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvježava cijelu prostoriju!

Bogatstvo mandarine

Mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni. Što još zdravlju pruža mandarina?

  • Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Poznato nam je da ovaj vitamin slovi kao jak antioksidant koji štiti od “napada” raznih bolesti.
  • Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom.
  • U plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
  • Znanstvenici Sveučilišta Western Ontario su otkrili kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.
  • Istraživanja kažu da one mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo