Djevičansko maslinovo ulje, za razliku od drugih biljnog porijekla, štiti od raka dojke, pokazalo je španjolsko istraživanje.
Prethodne su studije pokazale utjecaj faktora iz okoliša na
rizik razvijanja raka dojke, a poglavito je prehrana bogata mastima neposredno
povezana s ovom malignom bolešću. Međutim, nisu sve masti loše – neke imaju i
zaštitnički učinak.
Umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi od nekih
vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava, tvrde stručnjaci.
Primjerice, ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je bogato
mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima koji
naše tijelo čine od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom, jedno je od najzdravijih ulja, a kamen je temeljac mediteranske prehrane.
Istraživači Sveučilišta u Barceloni analizirali su mehanizme
maslinova ulja koji utječu na stanice tumora u odnosu na ulje kukuruza, koje
sadrći n-6 polinezasićene masne kiseline. Ustanovili su kako je maslinovo ulje
usporilo rast tumora jer se smanjila aktivnost onkogena p21Ras, gena koji je u
pozadini nekontroliranog stvaranja stanica raka, a ujedno se i onemogućila
aktivnost određenih proteina ključnih za preživljavanje stanica raka.
Maslinovo je ulje spriječilo oštećenje DNK unutar stanica, a
s druge strane, ulje kukuruza je stimuliralo rast stanica tumora i povećalo
njihovu agresivnost.
“Svi ovi molekulani
putovi ekspresije su vrlo bitni u razvoju raka, stoga naše istraživanje
pokazuje kako faktor iz okoliša može utjecati na ovu bolest”, objasnio je
dr. Eduard Escrich s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Barceloni, koji je i
voditelj studije.
K. Horvat