Anis je stoljećima poznat kao prirodni lijek: izvrstan je kod liječenja prehlade, bronhitisa i gljivica, a pokazao se korisnim kod dojilja. Upoznajte sve njegove dobrobiti.
Kada govorimo o anisu, prvo nam na pamet padne onaj zvjezdani, porijeklom iz jugozapadne Kine, no osim njega postoji i mediteranski anis – sitnog zaobljenog oblika sive-crne boje.
Anis je svoje mjesto našao u gotovo svakom kutu našeg doma: koristi se kao začin za glavna jela, torte, kolače, sladolede, pekmeze, kompote, pa čak ga možete koristiti i pri izradi domaćih likera ili rakija. Njegov osvježavajući okus posebno će istaknuti slatkasta jela, no nije ni stran u kombinaciji s povrćem.
Naći ćete ga u kuhinjama mnogih mediteranskih i bliskoistočnih zemalja, a, zanimljivo, čak se i koristio za balzamiranje. Za lijek se upotrebljava plod, tj. njegovo dozrelo sjeme ili pak eterično ulje.
Koje su sve zdravstvene dobrobiti anisa?
- vjeruje se da anis povećava protok majčina mlijeka te tako olakšava dojenje
- anis otapa mukozoidnu sluz u grlu kod osoba koje boluju od bronhitisa i na taj način otvara dišne puteve
- ako vas muči mokri kašalj, posegnite za pastilama od anisa – one će umiriti nadraženo grlo, jer djeluju ekspektorantno (potiču iskašljavanje)
- izvrstan je u borbi protiv ušiju u kosi – napravite kombinaciju ulja anisa, ylanga-ylanga i kokosa
- ulje anisa ima protugljivična svojstva, pogotovo kada se radi o gljivicama Colletotrichum
- olakšava probavne tegobe, grčeve u trbuhu i rješava nadutost ili vjetrove
- djeluje kao blagi diuretik i dijaforetik (pojačava znojenje)
- ulje anisa može ubiti parazite koji uzrokuju malariju.
K. Pužar