Hrana i recepti

Hrana i recepti

Medom na čir

Med ima iznenađujuća svojstva koja dobro djeluju na zdravlje. Znali su to (i znaju) naši stari. Naime, zlatna je tekućina od davnina poznata kao tradicionalni lijek protiv želučano-crijevnih tegoba.

Ublažava želučane čireve
Med smanjuje simptome čira i ubrzava vrijeme potrebno da zacijeli. Naime, on smanjuje upalu, potiče krvotok i pojačava rast epitelnih stanica koje su rasprostranjene po unutrašnjosti želuca i crijeva.
Istraživanja su pokazala da med ubija Helicobacter pylori, bakteriju koja izaziva većinu čireva.

Ne znate koji odabrati?
Sirovi med sa seoskih gospodarstava zacijelo je najbolji. Međutim, učinkovitiji od drugih vrsta je aktivni med od manuke. Proizvodi se na Novom Zelandu, a dobiva se od drveta manuke. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama.
Slično djelovanje ima i domaći kestenov med, specifičan po intenzivnom mirisu i gorkastom okusu. Osim što blagotvorno djeluje na čir želuca, ublažava i bolesti jetre, proširene vene i poremećaj cirkulacije.

Potiče redovitost probave
Visoka koncentracije fruktoze u medu čini ga pravim izborom kod povremenog zatvora. Neprobavljena fruktoza daje hranjive tvari normalnim crijevnim bakterijama. Fermentacija, koja je rezultat toga, dovodi vodu u debelo crijevo i djeluje kao laksativ.

K.R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo