Može li curry izbrisati loše uspomene? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Može li curry izbrisati loše uspomene?

Kurkuma dokazano ima pozitivan učinak na organizam – poboljšava rad mozga i srca, ali je i snažan blokator stanica raka. Osim što je poznata je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, najnovija istraživanja smatraju da je povezana i s brisanjem loših sjećanja.

Znanstvenici smatraju da je za to odgovoran kurkumin, jarko žuti sastojak koji se nalazi u korijenu indijskog začina kurkume, koji sprječava pohranjivanje novih strahova u memoriju te isto tako “briše” sva stara neugodna sjećanja.

Upravo zahvaljujući kurkuminu, kurkuma je stekla slavu u zemljama Dalekog Istoka posebno Indije i Kine gdje tradicionalno ima široku primjenu u prehrani, kozmetici te ayurvedskoj, kineskoj i tibetanskoj medicini.

Znanstvenici se nadaju da bi im ovaj začin mogao pomoći pri terapijama osoba koje pate od psihičkih poremećaja. Prof. Glenn Schafe, voditelj studije, zaključuje: “Naša testiranja predlažu da ljudi koji pate od post traumatskog sindroma i ostalih psiholoških problema koji se temelje na neugodnim sjećanjima mogu potražiti pomoć u prehrani koja je obogaćena kurkumom.”

Izvor: DailyMail.co.uk

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo