Prvi korak k zdravoj koži je pravilna prehrana. Ako ste ljubitelj hamburgera, pizza i prženih krumpirića, nemojte očekivati zavidan ten. Koža će vam se odužiti samo ako joj pružite hranjive namirnice.
Beta-karoten
Prethodnik vitamina A ubrzava tamnjenje i ima antioksidacijski učinak. Naći ćete ga u voću i povrću, a posebno u plodovima žute i narančaste boje: narančama, dinji, lubenici, breskvama, papaji, mrkvi, paprikama, rajčicama, peršinu, celeru, cikli i tikvi.
Vitamin A
Pomaže očuvanju prirodne elastičnosti kože i održava potrebnu količinu vlage u koži. Vrlo je koristan u borbi protiv bora. U čistom obliku vitamin A sadrže mlijeko, jogurt, sirevi, jetra, plodovi mora, tunjevina, lignje i jaja. Organizam će ga bolje apsorbirati ako u istom obroku pojedete malu količinu masnoće jer je taj vitamin topiv u mastima.
Vitamin C
Neutralizira štetni učinak oksidirajućih tvari, jača stjenke krvnih žila koje infracrvene zrake (toplinske zrake) sunca vrlo često oštete. Sadrže ga: šparoge, blitva, brokula, kaki, kupus, prokulice, krumpir, peršin, radič, zelena salata, špinat, rajčice, agrumi, kivi, jagode.
Vitamin E
Održava elastičnost tkiva i jedan je od najučinkovitijih antioksidansa. Sadrže ga biljna ulja (maslinovo i ulje žitarica), klice žita, soja, sušeno koštuničavo voće (orasi, sir, bademi, lješnjaci, pistacije…), povrće tamnozelenih listova, mlijeko, jaja, jetra.
Cink i selen
Štite od štetnih učinaka slobodnih radikala i poboljšavaju proces obnavljanja stanica. Oba minerala sadrže tjestenina i kruh i integralna riža, kvasac, raž, soja, žumance, bijelo i crveno meso, riba.
Nezasićene masne kiseline
Najzdravije su one iz skupine omega 3. To su esencijalne kiseline koje održavaju elastičnost tkiva i stijenki krvnih žila. Sadrži ih masna riba (lokarde i skuše, srdele, tunjevina, losos) i biljna ulja (posebno ulja žitarica).
K. R.