Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orah – vaš najbolji saveznik za zdravlje

Orasi nisu samo za kolače! Kuhajte s njima i koristite ih u pripremi drugačijih jela od onih na koje ste navikli – nemojte se bojati eksperimentirati u kuhinji!

Od svih orašastih plodova, orasi imaju najviše antioksidansa. To znači da sadrže najveću količinu tvari koje nas brane od slobodnih radikala i oštećenja koje oni uzrokuju – bolesti. Predvodnici su zdravlja, stoga ih uključite u svoj svakodnevni jelovnik. Grickajte ih umjesto nezdravog čipsa ili slatkiša.

Lako se nose na posao kao nutritivno bogat međuobrok, što znači da ćete neprimjetno osigurati svoju dozu zdravljava tijekom dana. Orasi nisu samo za kolače! Kuhajte s njima i koristite ih u pripremi drugačijih jela od onih na koje ste navikli – nemojte se bojati eksperimentirati u kuhinji!

Orasima obogatite laganu salatu s povrćem ili sprobajte naš recept za salatu od smeđe riže s povrćem i orasima ili Orah pitu, mousse od krastavaca i piletinu s grila.

Energetska vrijednost 100 grama oraha iznosi 654 kcal/2738 kJ. Od toga ima 65 posto masti, 15 posto proteina i 13,7 posto ugljikohidrata.

Orasima do boljeg raspoloženja

Istraživači Odsjeka za ljudsku prehranu Sveučilišta Rovira i Virgili ustanovli su kako su osobe koje su jele orašaste plodove imale veću razinu serotonina. Ovaj je hormon najpoznatiji zbog svog djelovanja na mozak i raspoloženje (kada mozak proizvodi serotonin, osjećamo se sretno).

Prilika za mršavljenje

S obzirom na to da su orasi bogat izvor proteina i vlakana, oni vam mogu pomoći dulje zadržati osjećaj sitosti, što znači da ćete tijekom dana manje posezati za drugom hranom.

Osigurajte britak um

Ako vaše pamćenje više nije britko, na svakodnevni meni uvrstite orahe. Samo 45 grama ovih orašastih plodova dnevno, otprilike 15 velikih polovica, može pomoći smanjiti oštećenje pamćenja povezano sa starenjem. Kada pogledate sam oblik ovog ploda, vidjet ćete da on čak i nalikuje na mozak!

Stručnjaci Sveučilišta Tufts u Bostonu tvrde kako velika količina alfalinolne kiseline i drugih polifenola koji djeluju kao antioksidansi – blokiraju signale koji uzrokuju oštećenje u moždanoj mreži. Više od 60 posto ovog ploda su upravo masti. Bogati su vitaminom C i E, kalcijem magnezijem i željezom.

Snizite kolesterol

Ako želite sniziti razinu svog kolesterola, u svakodnevnu biste prehranu trebali uključiti minimalno sedam oraha. Na taj ćete način pomoći organizmu da se bori protiv upala. A one su, uz visoki kolesterol vodeći faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Zaštitite svoje srce

Samo četvrtina šalice oraha je izvor 90 posto dnevnih potreba omega-3 masnih kiselina koje štite srce tako da smanjuju upale koje vode do arteroskleroze i poboljšavaju omjer dobrog i lošeg kolesterola. Orasi sadrže arginin, esencijalni aminokiselinu koja smanjuje visoki tlak.

Raspršite stres

Istraživači Sveučilišta Pennsylvania State otkrili su da prehrana koja obiluje orasima i orahovim uljem snižava krvni tlak i njegov odgovor na stres.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo