Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orasi, masline, dinja… Uz ove ćete namirnice biti i ostati zdravi!

Foto: Shutterstock

Jesti zdravo postaje sve lakše – stručnjaci preporučuju da jednostavno u obroku kombinirate namirnice koje pogoduju zdravlju pojedinih organa.

Već znamo da je mrkva dobra za vid, no saznajte što vašem organizmu čine masline, grožđe, dinja i još neke namirnice.

1. Dinja i citrusi za grudi: Naranče i dinje pune su vitamina C koji je poznat po tome da štiti i jača imunitet. Neke studije dokazuju da je prehrana bogata vitaminom C (onim iz hrane, ne suplemenata), pomažu u prevenciji raka dojke.

2. Rabarbara i kineski kupus za kosti: Kineski kupus je odličan izvor kalcija, minerala koji je esencijalan za zdrave kosti i zube, a rabarbara pak sadrži velike količine vitamina K koji pomaže aktivaciju tri proteina zaslužna za zdravlje i gustoću kostiju.

3. Masline za jajnike: U Italiji je provedeno istraživanje čije rezultati otkrivaju da žene koje u svoju prehranu uključuju puno maslina imaju čak 30 posto manje šanse da će oboljeti od raka jajnika. Razlog još nije potpuno jasan, ali zdrave masti i u ulja maslina možda potiskuje aktiviranje gena odgovornih za nastanak ove bolesti.

4. Orasi za mozak: Orasi su odličan izvor esencijalnih omega-3 masnih kiselina, koje su zaslužne za “komunikaciju” među moždanim stanicama i koje su zaslužne za kognitivne procese, memoriju i zdravlje mozga.

5. Mrkva za oči: Vjerojatno ste kao mali, gledajući crtiće naučili da je mrkva namirnica broj 1 kada su u pitanju vaše oči. Mrkva sadrže beta karoten koji je dobar za mrežnicu oka i štiti od oštećenja izazvanog suncem.

6. Grožđe za srce: Crveno i ljubičasto grožđe sadrže flavonoide za koje stručnjaci tvrde da su odlična zaštita od bolesti srca, raka i starenja mozga.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo