Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pečena rabarbara pomaže u borbi protiv raka?

Osim što je iznimno ukusna, pečena rabarbara predstavlja odliču pomoć u borbi protiv raka. Naime, najnovije je istraživanje pokazalo kako bi ova hranjiva namirnica mogla dovesti do razvoja novih tretmana protiv zloćudnih bolesti.

kIstraživači su otkrili kako 20-minutno pečenje domaće rabarbare dramatično povećava njenu razinu anti-kancerogenih spojeva. Otkriće znanstvenika Sveučilišta Sheffield Hallam i Scottish Crop istraživačkog instituta, objavljeno je u časopisu Food Chemistry.

Ti spojevi – pod imenom polifenoli, već su pokazali svoju moć u selektivnom uništavanju kao i  sprječavanju rasta kancerogenih stanica. Istraživači tvrde da bi se polifenoli mogli koristiti za razvoj novih, manje toksičnih tretmana za zloćudne bolesti, čak u slučajevima u kojima su se karcinomi pokazali otporni na ostale tretmane.

“Naše je istraživanje pokazalo kako je britanska rabarbara potencijalni
izvor farmakoloških sredstva koja bi se mogla koristiti za razvijanje
novih anti-kancerogeni lijekova. Trenutni načini liječenja nisu
djelotvorni kod svih karcinoma. Osim toga, rezistencija je čest problem. Karcinom
pogađa jednu od tri osobe Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga je vrlo važno
otkriti nove, manje toksične tretmane koji mogu prevladati
rezistenciju”, izjavila je dr. Nikki Jordan-Mahy sa Sveučilišta Sheffield Hallam.

kZnanstvenici se sada nadaju kako će rezultate istraživanja upotrijebiti za proučavanje efekta polifenola rabarbare na leukemiju. Oni planiraju otkriti najbolju kombinaciju polifenola i kemoterapije kako bi ubili stanice leukemije, čak i one prethodno otporne na liječenje.

Riječ je o prvom slučaju proučavanja rabarbare, pogotovo one uzgojene u britanskim vrtovima južnog Yorkshirea. Prijašnja su se istraživanja fokusirala na orijentalnu ljekovitu rabarbaru, čije su zdravstvene beneficije već odavno prepoznate i korištene u tradicionalnoj kineskoj medicini tisućama godina.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo