Iako se njegova vrijednost u današnjoj, suvremenoj kuhinji često zanemaruje, poriluk je pravi izvor ljekovitih svojstava. Krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj svakodnevni meni.
Kao i ostale vrste luka, i poriluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, a uzgaja se od davnina. Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje učiju. Osim toga, ima još jednu prednost
nad ostalim vrstama luka: najlakše se uzgaja i nije
osjetljiv na niske temperature – može se brati od početka jeseni pa sve do kraja
proljeća. Zato je poriluk važna namirnica posebice zimi, kada je izbor povrća
siromašan.
Za razliku od crvenog luka ili češnjaka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to
ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i
ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te
eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne
organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potječe i miris
poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe
poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno
lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više
vitamina nego bijeli dio.
Znate li koje su sve zdravstvene prednosti korištenja poriluka u
svakodnevnoj prehrani? Donosimo samo neke od njih – možda vas iznenade, a možda neke od vas uvjere da ovom povrću date šanse:
- Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
- Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na
promuklost, upalu pluća i astmu. - Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.
- Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.
- Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u
bubrezima i bubrežnih kamenaca.
D. Š.