Hrana i recepti

Hrana i recepti

Potočarka štiti od raka, olakšava probavne tegobe, pomaže protiv opadanja kose

Foto: Shutterstock

Potočarka od davnina ima posebno mjesto u narodnoj medicini jer je iznimno hranjiva i ljekovita te odlično jača i pročišćuje organizam.

Vodena kraljica

Biljka koje je poznata pod mnogim drugim imenima (dragušac, drezga, krstovnik, bobovnjak, rezanica, kostriš, vodena kreša, ljuti mokriš, vodena kraljica, gardun) u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama i obalama jezera. Iako voli vodeno okruženje, lako se uzgaja u vrtu, pa čak i u teglama na balkonu. Riječ je o zeljastoj trajnici iz botaničke obitelji krstašica u koju se svrstavaju i brokula, cvjetača, kupus, kelj, prokulica…

Jača od špinata

Potočarka je bogata vitaminima A, B, D i E, mineralima (kalij, kalcij, željezo, jod), proteinima i vlaknima. Moderna znanost ustanovila je da potočarka sadrži više željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče. Istraživanja su također pokazala da potočarka štiti od raka jer sadrži spoj fenetil izotiocijanat (Phenethyl isothiocyanate – PEITC) koji ima snažna antikancerogena svojstva.

Ljekoviti sok, čaj i oblozi

Kao ljekovito sredstvo potočarka se primjenjuje u obliku svježeg soka, čaja, kapi, tinktura i obloga. Pomaže kod bolesti dišnog i mokraćnog sustava te dijabetesa i bolesti jetre, olakšava probavne tegobe i reumatske tegobe. Također se koristi u liječenju kožnih bolesti, a poznata je i kao prirodni tonik protiv opadanja kose.

Ukusne salate i variva

U kulinarstvu se potočarka može pripremiti na razne načine. Okus joj je pomalo gorkast, sličan okusu rotkvice, pa je odlična je u salatama – fino se kombinira s drugim povrćem i sirevima. Listove potočarke najbolje je jesti prije cvatnje biljke jer tijekom cvatnje okus postaje intenzivniji i gorči.

Potočarka se može dodati juhama, varivima, umacima, sendvičima… Osušeni listovi i sjemenke potočarke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi mogu se ukiseliti kao kapari.  

Raštika – niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo