Iako postoje osobe koje su uvjerene kako je ova sićušna žitarica prikladna jednino za ptičju hranu, proso je vrlo hranjiva žitarica.
Tako je palenta od prosa stoljećima bila tipično i vrlo rašireno jelo u cijeloj
sjevernoj Italiji. Tako se u Lombardiji i kraju oko Verone od njegovog brašna
radio poseban kruh koji je predstavljao pravu poslasticu.
Proso je vrlo hranjiva žitarica. Sadrži prosječno više
bjelančevina od pšenice, kukuruza i riže te dragocjene minerale poput fosfora,
magnezija, fluora i željeza. Vrlo je pogodan za krokete te slatke i slane
pudinge. U brojnim se dijelovima Azije i Afrike koristi u varivima te za
dobivanje alkoholnih pića.
Zbog svoje se visoke biološke i hranjive vrijednosti posebno
preporučuje ženama u trudnoći i tijekom dojenja te osobama koje osjećaju tjelesnu
i psihičku premorenost. Proso daju snagu te elastičnost kosi i noktima.
K. Ramić