Travari već stoljećima hvale i lišće i korijen radiča, i to iz više razloga. Kao prvo, radič je odličan izvor betakarotena i vitamina C. Ova je biljka bogata lecitinom, te ima vrlo koristan učinak na jetru.
Osim toga, radič obiluje tvarima koje dokazano potiču proizvodnju žuči, a to može pomoći jetri da bolje funkcionira.
Snažan antioksidans, betakaroten pomaže u zaštiti od srčanih bolesti i raznih vrsta raka. Vitamin C, koji je također antioksidans, štiti od srčanih bolesti i pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Radič je izvrstan hrskavi dodatak salatama, koji im pruža poseban
i osebujan, ali pomalo gorkast okus.
Problemi s probavom
Radič je prirodni laksativ, stoga je koristan u liječenju kronične opstipacije.
Slabokrvnost
Biljka je, u kombinaciji s celerom i peršinom, vrlo korisna u liječenju anemije.
Respiratorni problemi
Kombinacija sokova radiča, mrkve i celera je vrlo korisna kod bolesnika s astmom i peludnom groznicom. Ako želite ublažiti simptome kroničnog bronhitisa, pomiješajte pola žličice korijena biljke s medom i uzimajte tri puta dnevno.
K. R.