Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako nas dnevna doza šipka može zaštititi od srčanih bolest, tako što snižava krvni tlak i razinu kolesterola.
Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici u čijoj je studiji sudjelovala 31 pretila osoba. Oni su tijekom šest tjedana konzumirali napitak obogaćen s 40 grama praha dobivenog iz šipka.
Znanstvenici su, na kraju istraživanja, izmjerili tjelesnu težinu, krvni tlak, masnoću u krvi i toleranciju glukoze pacijenata, kako bi se vidjelo nalaze li se u ranoj fazi dijabetesa. Rezultati su jasno pokazali kako se krvni tlak sudionika istraživanja smanjio za 3.4 posto, dok je razina kolesterola pala za gotovo 5 posto.
Maleni plodovi se već stoljećima koriste kao narodni lijek za probleme poput npr. artritisa. Obiluju vitaminom C, a vjeruje se kako imaju moćan protuupalni učinak. Spomenuti je vitamin važan dio uravnotežene prehrane. Stoga ako ste u
potrazi za
prirodnim i ukusnim izvorom ovog važnog vitamina – pravo je vrijeme da u
svakodnevne obroke uključite šipak koji se bere od rane do kasne jeseni.
Dobra je vijest da šipak poboljšava koncentraciju, sprječava infekcije i
prehlade, pomaže kod tegoba s venama te stimulira libido i potenciju.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.
K. R.