Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sljez: sve blagodati ove čudesne biljke

Biljka koja vuče podrijetlo iz Afrike, a koja se proširila i Europom i Azijom. Zbog velikoga postotka sluzi u sebi, sljez je najbolji za zdravlje dišnih organa, ali i za čišćenje usne šupljine.

Sljez se od davnina koristi kao lijek, a jestivi su svi njegovi dijelovi – i korijen i listovi i cvjetovi, premda se najčešće koriste upravo korijen i list. Osim sluzi, sljez obiluje pektinom i taninom te raznim mineralima

Za što je sve sljez dobar?

Jedan od najčešćih načina korištenja sljeza svakako je čaj od sljeza. Kao takav ima blagotvoran učinak na kašalj, ali i bronhitis. Sljezovim čajem možete ispirati začepljen nos, a možete ga i grgljati, ako imate problema s bolnim grlom. Isto tako, sljezov se čaj preporučuje i kao lijek za osobe koje imaju problema s bolnim mokrenjem ili teškim zadržavanjem mokraće. Recimo, danas se sljez koristi u kombinaciji s drugim biljkama, najčešće kamilicom.

Sljez u kombinaciji s kamilicom izvrstan je i djelotvoran lijek kod upornoga kroničnoga kašlja kod pušača.

Osim opisanih povoljnih djelovanja, sljez se može koristiti i za liječenje čireva, hidratizaciju suhe i iziritirane kože; dakle, njegova primjena nije ograničena samo na djelovanje unutar organizma.

Sljez može biti i slastica

Osim kao čaj, sljez može biti i namirnica kojom ćete, ni manje ni više, nego pripremiti desert. Naime, zbog svoje ljepljive i spušvaste teksture i visokoga udjela šećera (čak 75%), danas se najčešće sprema u obliku kolačića.

Ovaj sirup liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu… Isprobajte ga!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo