Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako svakodnevna konzumacija dva mala ljubičasta krumpira može sniziti krvni tlak za 4 posto, bez nepotrebnog gomilanja suvišnih kilograma.
Istraživači tvrde kako čak i najmanje smanjenje visokog krvnog tlaka može sniziti rizik od nekoliko oblika bolesti srca.
Visoki krvni tlak ili arterijska hipertenzija pogađa oko 35 do 40 posto populacije odrasle
dobi zapadnih zemalja. Dijagnoza visokog tlaka se postavlja pri tlaku 90/140. Uzrok
povišenog krvnog tlaka je u većini slučajeva nepoznat.
Ljubičasti krumpir obiluje ljekovitim antioksidansima pod nazivom antocijanini. Ovaj
flavonoid najčešće nalazimo u plodovima plave, crvene i ljubičaste boje poput bobičastog
voća i nara, koje obnavlja imunološki
sustav i pomaže u prevenciji
određenih vrsta raka. Ljubičasti krumpir je postao popularan tijekom kasnih godina 20-og i početkom 21. stoljeća zbog iznimne
nutritivne i energetske vrijednosti. Cijenjen je zbog visokog
sadržaja vitamina, proteina i antioksidansa.
U narodnoj je medicini poznat kao idealna namirnica za osobe koje žele skinuti suvišne kilograme.
Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ljubičaste namirnice gode zdravlju
K. R.
Foto: Wikimedia Commons