Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljubičaste namirnice gode zdravlju

Ljubičasto voće i povrće, uključujući acai bobice i borovnice, sadrže važne hranjive sastojke koji štite zdravlje. Osim toga, ljubičasta je hrana odlična protiv starenja.

Ovi purpurni antioksidansi štite srce i vid, promiču mentalnu jasnoću i sprječavaju oksidativni stres. Resveratrol je još jedan sastojak pronađen u određenim ljubičastim namirnicama. Tu se ubrajaju: grožđe, crno vino, purpurni sok grožđa, kikiriki i određeno bobičasto voće. Istraživanje je nagovijestilo da ljubičasta hrana pomaže u borbi s karcinomom.

pResveratrol dokazano sprječava rast kancerogenih stanica kod životinja. On također povećava dugovječnost životinja poput crva, voćnih muha, riba i miševa. Međutim, još uvijek nije poznato hoće li ovaj sastojak isti efekt izazvati i na ljudima.

Ljubičasto voće i povrće sa sobom donosi i raznolike okuse. Popis purpurnih namirnica uključuje patlidžan, ljubičaste mrkve, repu, borovnice, kupine, višnje, ljubičasti kupus, crne maline i ribizl, šljive, bobice bazge, ljubičaste smokve, grožđice i šipak. Acai i Goji bobice također spadaju u članove purpurne obitelji. Acai bobice rastu na palminom drvetu u centralnoj i južnoj Americi.

Borovnice sadrže veliku količinu antioksidansa. Istraživači su dokazali da konzumacija ovog voća može pomoći pri gubitku kilograma tako što umanjuje žudnju za hranom. Osobe koje su za potrebe istraživanja konzumirale ekstrakt borovnica smanjile su unos hrane za osam posto. Borovnice su se također iskazale u snižavanju kolesterola. Uz brusnice, borovnice pomažu u sprječavanju infekcija urinarnog trakta zbog sastojka proanthocyanidin. Testiranja su također pokazala da konzumacija borovnica pomaže kod gubitka pamćenja izazvanog starenjem.

zLjubičasto zelje sadrži čak 36 različitih vrsti antioksidansa, uključujući i anthocyanins koji je presudan za zdravlje. Postoji dokaz koji nagovještava da ljubičasto zelje pomaže u izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorijevanju masnoće.

Smokve su se koristile još u antička vremena kao zaslađivač. Ovo purpurno voće je prepuno nutrijenata, uključujući kalcij, magnezij i vlakna. Japanci koriste smokve za snižavanje visokog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Ljubičasta hrana je pokazala svoju moć u obrani tijela od
stresa i samoobnavljanju organizma.
Buduća će istraživanja tek otkriti puni potencijal purpurne hrane koja liječi.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo