Hrana i recepti

Hrana i recepti

Špinat ili blitva – pitanje je sad?

Za dobar vid i zdravu krv, jedite špinat! Ako imate problema s imunitetom ili probavom, blitva će biti vaš izbor!

Kažu da se blitva može koristiti kao zamjena za špinat u svim jelima, ali špinat ne može zamijeniti blitvu…

Špinat čuva zdravlje…

Špinat nosi nadimak “kralj povrća” baš zbog velikog prisutstva minerala i vitamina u njemu. Odličan je izvor vitamina C, K, B i beta karotena. Kako biste zadovoljili sve dnevne potrebe organizma za vitaminima, dovoljna je jedna šalica kuhanog špinata! Špinat posjeduje toliku količinu magnezija, da se teško može usporediti s nekim drugim povrćem, a on će se pobrinuti za zdravlje vašeg srca.

Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Svi spomenuti vitaminij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.

Lutein, kojeg špinat sadrži, sačinjava veliki dio očnog pigmenta. Kao izraziti antioksidant ima snažno zaštitno djelovanje na makulu. Međutim, s godinama se količina luteina u makuli smanjuje. Zato dodatak luteina našoj svakodnevnoj prehrani može biti od velike koristi za zaštitu vida. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slab vid. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

…a čuva ga i blitva!

Kažu za blitvu da se može staviti u sva jela koja se inače rade od špinata, ali da špinat ne može zamijeniti blitvu. Omiljeno jelo velikog broja ljudi je izuzetno hranjivo, a spada u niskokalorične namirnice pa se smatra idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine. Ako želite biti dugo siti, pojedite 200 grama blitve i glad ne biste trebali osjećati čak pet sati!

Ako ćete ju pripremati s krumpirom i bijelim lukom, organizmu ćete dati zavidne količine vitamina C, B i beta karotena.

Blitva je bogata magnezijem, željezom, kalijem,kalcijem, obiluje ugljiko hidratima, proteinima i biljnim uljima. Sva ta količina ugljikohidrata u ovom povrću brinut će se za vaš mozak, a preporučuje se konzumacija u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči”. Djelujo povoljno na oko, te sprječavaju makularnu degeneraciju.

Pogledajte odlične recepte za blitvu na francuski naćin i krem juhu od špinata pa već danas iznenadite ukućane!

A. A. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo