Znanstvenici su otkrili da sir može pomoći očuvanju i poticanju imunološkog sustava djelujući kao nosač za probiotičke bakterije.
Tim istraživača vjeruje
da se dnevnim unosom probiotičkog sira starije osobe mogu uhvatiti u koštac s propadanjem
imunološkog sustava. To propadanje znači da
organizam nije u stanju ubiti tumorske stanice i smanjiti imunološki odgovor na
cijepljenje i infekcije. Glavna obilježja spomenutog propadanja su zarazne bolesti, kronični upalni poremećaji i karcinom.
“Povećanje udjela starijih osoba u modernom
društvu povećava i potrebu za pronalaženjem inovativnih načina za suprotstavljanje
propadanju imuniteta. Kroz uzimanje probiotičkih bakterija poboljšava
se imunološki odgovor organizma. Sada smo otkrili da sir može biti
nositelj tih istih bakterija”, rekao je dr. Fandi Ibrahima sa
Sveučilišta Turku u Finskoj.
Znanstvenici su ciljano
proučavali probavni trakt pacijenata, koji predstavlja glavni ulaz za bakterijske stanice
u tijelo i to kroz hranu i piće. Na tom se mjestu stvara i 70 posto vitalnih
imunoglobulinskih stanica.
U istraživanju je
sudjelovao tim dobrovoljaca u dobi između 72 i 103 godine. I dok je jedna
skupina svakodnevno konzumirala jednu krišku placebo sira, druga je skupina svaki
dan jela probiotički Gouda sir zajedno s doručak i to kroz četiri tjedna.
Sudionici su, nakon završenog istraživanja,
podvrgnuti krvnim testovima, kojima se nastojao otkriti utjecaj probiotičkih
bakterija iz sira na imunološki sustav.
Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Immunology & Medical
Microbiology, su jasno pokazali da sir ojačava imunitet osoba koje ga
konzumiraju.
“Istraživanjem smo
demonstrirali da redovito uzimanje probiotičkog sira može pomoći u poboljšanju
imunološkog sustava. To pogotovo vrijedi za starije osobe koje si ovaj mliječni proizvod svakako trebale uključiti u redovnu prehranu”,
zaključio je dr. Fandi Ibrahima sa
Sveučilišta Turku u Finskoj.
K. R.