Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sve što morate znati o ajurvedi i ajurvedskoj prehrani

Ajurveda je najstariji medicinski sustav na svijetu koji smatra ljudski život kombinacijom spoja tijela, osjećaja i duše.

Postizanje idealnog zdravlja moguće je samo ako je osoba zdrava na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Ajurveda naglašava prevenciju bolesti i pomlađivanje organizma, a posebnu pažnju posvećuje prehrani i uravnoteženom načinu života. 

Cilj je ajurvede balansiranje uma, duha i tijela.

Riječ ajurveda na sanskritu se prevodi kao “znanost o životu” ili “umjetnost dugovječnosti” čime ova 5000 godina drevna grana medicine daje do znanja da joj je u središtu pozornosti svaki čovjek ponaosob, te se i odnos prema liječenju ili prevenciji temelji na prirodnim načinima i preparatima pripremljenima uglavnom od biljaka. Istovremeno, ajurveda se bavi i anatomskim i fiziološkim aspektom čovjeka čemu pristupa kroz holistički pristup.

Prema ajurvedi, tri osnovne životne energije (doše) baza su za sve naše tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i  KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest.

Svojim preventivnim pristupom, ajurveda istovremeno može pomoći u pravovremenom dijagnosticiranju mnogih bolesti (u čemu postiže daleko najbolje rezultate), čime se uvelike pospješuje sam proces pravodobnog liječenja te izbjegavaju ili olakšavaju kasnije teže manifestacije bolesti.

Ovaj tradicionalni način liječenja sve je snažnije prisutan u razvijenim zemljama gdje ga zagovaraju i liječnici i pacijenti obzirom da je sve veći broj onih kojima je ajurveda pomogla u prevenciji i izlječenju mnogih bolesti.

Ajurvedska prehrana

Pravilna prehrana predstavlja bitan dio ajurvedske medicine. Ajurveda zagovara vegetarijansku prehranu, premda se u terapijske svrhe mogu propisati i namirnice životinjskog podrijetla. Ajurvedski način pripreme i kombiniranja namirnica ima blagotvoran utjecaj na tijelo, te može spriječiti mnoge bolesti.

Postoji stara ajurvedska izreka koja kaže:

Bez pravilne prehrane, lijek ne pomaže. Uz pravilnu prehranu, lijek je nepotreban.

Namirnice koje se koriste u ajurvedskoj prehrani isključivo su iz ekološkog i organskog uzgoja, jer iza ajurvedske kuhinje stoji ideja cjelovitog zdravlja i prevencije bolesti, što je nemoguće ostvariti, ako u tijelo unosimo tvornički obrađenu hranu. Kvaliteta onoga što jedemo vrlo je važna, no još je važnije pravilno probaviti hranu, kako bismo iz nje asimilirali sve nutrijente potrebne za pravilno funkcioniranje organizma.

Usprkos mnogim pravilima koja se tiču kombiniranja hrane, ajurvedska kuhinja nije jednolična i dosadna. Pravi ajurvedski obrok na tanjuru sadrži sve okuse, a zbog zanimljivog načina kombiniranja tipičnih indijskih i lokalnih začina, zadovoljava i nepca najvećih sladokusaca.

Poput ajurvedskih terapija, i ajurvedska prehrana je također personalizirana –  prilagođena fiziologiji pojedinca, a prati i cikličke promjene u prirodi.

Tako se, na primjer, za basmati rižu zna da je lako probavljiva, dok se nikome ne preporučuju veće količine integralne riže, jer usporava probavu. Med se u ajurvedi smatra jednom od najzdravijih namirnica, ali nikada se ne koristi na način na koji je uobičajen kod nas, da ga se dodaje u vrući u čaj, jer ajurveda zna da med zagrijan iznad 40 stupnjeva postaje neurotoksičan. U ajurvedi se hrana priprema isključivo na pročišćenom maslacu (gheeju), jer ghee, za razliku od drugih masnoća, uravnotežuje višak kiseline, ubrzava probavu te obnavlja sluznicu želuca i crijeva. Druge masnoće probavu usporavaju.

U Zagrebu djeluje Ajurvedski centar zdravlja New Earth, prvi i jedini u ovom dijelu Europe koji u svojem programu nudi sve segmente ajurvedskog liječenja: pulsnu dijagnostiku, tretmane, proces dubinske detoksikacije organizma (Panchakarme), ajurvedsku prehranu, jogu, edukaciju te ajurvedske preparate certificirane u EU. 

U sklopu Ajurvedskog centra zdravlja New Earth u Zagrebu su tijekom svibnja održane i radionice ajurvedske kuhinje koje su zamišljene kao uvod u ajurvedsku prehranu, gdje su se polaznici upoznali s osnovnim postulatima kuhanja prema Ayurvedi te stekli znanja i vještine potrebne za pripremu jednostavnih i zdravih vegetarijanskih jela.

Foto: John Pavlish

Autor: Tina Carić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo